Evaluatie cameratoezicht

26 januari 2014

Auteur(s): Nadine Uittenboogaard
Instantie: Gemeente Culemborg Bekijk Download


Om overlast en criminaliteit beter te kunnen voorkomen en bestrijden heeft de gemeente Culemborg de afgelopen jaren, in samenwerking met haar partners, een groot aantal maatregelen getroffen. Medio 2012 zijn deze maatregelen verder uitgebreid met cameratoezicht. Een voorwaarde voor het plaatsen van camera’s was dat er een evaluatie van wordt gemaakt, om te kijken of cameratoezicht een bijdrage heeft geleverd aan de geformuleerde doelstellingen. Hiervoor is in mei 2012 een nulmeting gedaan en in september 2013 een eenmeting. Nu zijn we toe aan de eindevaluatie. De doelstellingen waren het terugdringen van jeugdoverlast, vandalisme en geweld en het vergroten van de pakkans en het veiligheidsgevoel.
Om te meten of jeugdoverlast, geweld en vandalisme is teruggedrongen is gebruik gemaakt van de politiecijfers binnen en buiten de cameragebieden. Hieruit blijkt dat het aantal vandalisme‐ en geweldsincidenten is gedaald. Buiten de cameragebieden is het aantal vandalisme‐incidenten ook gedaald, maar niet zoveel als in de cameragebieden. Het aantal geweldsincidenten is buiten de cameragebieden licht toegenomen. Jeugdoverlast is in de hele stad toegenomen. De toename in de cameragebieden is echter kleiner dan buiten de cameragebieden. Ook lijkt het erop dat de positieve effecten het grootst zijn in de binnenstad.
Om het veiligheidsgevoel van de ondernemers, bezoekers en bewoners in de cameragebieden te meten zijn er enquêtes afgenomen. Hieruit blijkt dat het veiligheidsgevoel in alle cameragebieden is toegenomen. Met name het veiligheidsgevoel bij de bezoekers van het cameragebied in Parijsch is gestegen van een 6,56 (nulmeting) naar een 8,04 (eindmeting).
Het is niet duidelijk of het cameratoezicht heeft geleid tot veroordelingen, want dat wordt niet geregistreerd. Wel is het aannemelijk dat het cameratoezicht heeft bijgedragen aan een hogere pakkans. Er is door de RTR namelijk 33 keer videomateriaal uitgereikt ten behoeve van een opsporingsonderzoek. Ook is er 5 keer live ondersteuning verleend aan de politie bij inbraken en dat heeft 2 keer tot een aanhouding geleid.
Door alle uitkomsten lijkt het erop dat het cameratoezicht heeft bijgedragen aan de vooraf vastgestelde doelstellingen. Er moet wel worden vermeld dat niet alleen de maatregel cameratoezicht heeft geleid tot het bijdragen aan het bereiken van de doelstellingen. Er zijn namelijk voor de komst van het cameratoezicht meerdere maatregelen getroffen om overlast en criminaliteit in Culemborg te voorkomen en te bestrijden.
Een van de aanbevelingen is het verbeteren van de kwaliteit van de rapportages van de RTR. Om dit te verbeteren zal er een gesprek met de RTR plaatsvinden om te kunnen vaststellen wat de gemeente precies verwacht van de rapportages. Een andere aanbeveling is om de partners meer te laten controleren buiten de cameragebieden. En dan gaat het met name om de tijden dat de beelden live worden uitgelezen. Wellicht geeft dit een verbetering op het gebied van jeugdoverlast, omdat er sprake is van een licht verplaatsingseffect.

Instantie Gemeente Culemborg
Auteur Nadine Uittenboogaard
Soort instantie Gemeente
Datum 26 januari 2014
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Cameratoezicht, Evaluatie, Gemeente

Terug naar bibliotheek