Evaluatie cameratoezicht Amersfoort

2013

Auteur(s): Gemeente Amersfoort
Instantie: Gemeente Amersfoort Bekijk Download

Veel, met name grotere, gemeenten hebben in de afgelopen jaren gekozen voor het gebruik van cameratoezicht als middel om overlast en criminaliteit te beperken. Het gebruik van camera’s in de openbare ruimte lijkt nog steeds toe te nemen.
Ook de gemeente Amersfoort kent sinds 2005 cameratoezicht in publieke ruimtes. Eerst – als pilot – met gebruikmaking van een aantal mobiele camera’s, later zijn er vaste camera’s geplaatst. Sinds 1 januari 2009 worden camerabeelden gedurende de uitgaansuren live uitgekeken in de uitkijkruimte van de Regionale Cameratoezichtcentrale in Utrecht (RCTU). Het aantal camera’s is daarna geleidelijk uitgebreid en vanaf 1 januari 2010 gaat het in totaal om 17 vaste camera’s.
Overstap naar nieuw systeem
De besturingsprogramma’s in Utrecht en de koppeling met andere camerasystemen zijn technisch verouderd. Vanuit de regio Utrecht worden daarom voorbereidingen getroffen om alle gemeenten, waaronder Amersfoort, die via de RCTU te Utrecht camerabeelden uit laten kijken, aan te sluiten op een nieuw camerabesturingssysteem. Onder welke condities dit gebeurt zal voor het eind van het jaar moeten worden vastgesteld.
Evaluatie
Volgens de Gemeentewet is cameratoezicht in principe een tijdelijke maatregel als aanvullend instrument om de openbare orde te kunnen handhaven. Wettelijk is een gemeente gehouden de inzet van camera’s periodiek te (laten) evalueren om te kunnen beoordelen of het cameratoezicht (op een specifieke locatie) nog steeds noodzakelijk is en past binnen de gestelde uitgangspunten.
In het aanwijzingsbesluit van 2010 gold als uitgangspunt dat het cameratoezicht twee jaar na ingebruikname zal worden geëvalueerd en dat aan de hand van deze evaluatie bepaald zal worden of het cameratoezicht in de aangewezen gebieden voortgezet moet worden. Het besluit gold tot 31 januari 2012. Omdat de evaluatie dit jaar plaatsvindt, is op 16 januari 2012 een nieuw aanwijzingsbesluit genomen dat geldt tot 1 december 2012.
Vragen die in deze evaluatie centraal staan zijn:
- Wat is het effect van cameratoezicht op de subjectieve en (met name) de objectieve veiligheid?
- Hoe effectief is het huidige cameratoezicht in Amersfoort in het voorkòmen van (escalatie van) overlast en criminaliteit in Amersfoort?
- In hoeverre dragen de afzonderlijke camera(locaties) bij aan dit streven?
- Wat kost cameratoezicht, wie betaalt deze kosten en staan de kosten in verhouding tot de geschatte opbrengsten?

Instantie Gemeente Amersfoort
Auteur Gemeente Amersfoort
Soort instantie Gemeente
Datum 2013
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Cameratoezicht, Evaluatie, Gemeente

Terug naar bibliotheek