Evaluatie cameratoezicht Amsterdam 2011

26 januari 2012

Auteur(s): Paul van Egmond, Sander Flight, Paul Hulshof
Instantie: DSP-groep Bekijk Download

Onderzoeksvragen
Met deze evaluatie moeten de volgende onderzoeksvragen worden beant- woord:
1 Zijn de doelstellingen van de cameraprojecten gehaald?
2 Wat zijn de effecten op subjectieve en objectieve veiligheid?
3 Wordt er gereageerd op waargenomen incidenten en zo ja, hoe?
4 Wat is de waarde van cameratoezicht voor opsporing?
5 Wat zijn de ervaringen van professionals?
6 Wat zijn de ervaringen van bewoners, bezoekers en ondernemers?
7 Welke knelpunten zijn er en hoe kan het cameratoezicht beter?
8 Wat zijn aandachtspunten voor de regionale cameratoezichtruimte?

Doelstellingen
Alle cameraprojecten hebben als doel een verbetering van de objectieve en subjectieve veiligheid op straat. Het nadeel van dergelijke brede doelstellin- gen is dat ze niet alleen maar afhangen van het succes van de camera's, maar ook worden beïnvloed door andere factoren en maatregelen.
In alle onderzochte gebieden zijn naast cameratoezicht ook andere maatre- gelen getroffen zoals intensiever fysiek toezicht, afspraken met horeca of ondernemers of een verbetering van de openbare ruimte. Dat maakt het onmogelijk eventuele veranderingen in de objectieve en subjectieve veilig- heid direct aan de camera's toe te schrijven.
Om te kunnen bepalen in hoeverre het de camera's waren die effect had- den, moeten naast de maatschappelijke doelstellingen ook interne indicato- ren voor succes worden gekozen. Dat soort indicatoren of outputdoelstellin- gen gaan bijvoorbeeld over de bekendheid van de camera's, het aantal incidenten dat live wordt waargenomen of de mate waarin opgenomen beel- den achteraf worden gebruikt voor opsporingsdoeleinden.
Dit soort outputdoelstellingen zijn bij een deel van de projecten ook geko- zen, zij het dat er een grote diversiteit bestaat. Ook blijkt dat de meeste out- putdoelstellingen niet SMART zijn geformuleerd. In een deel van de came- raprojecten is voor dit soort outputdoelstellingen gekozen. In één project koos men bijvoorbeeld als doelstelling dat de politie opvolging moet geven aan tachtig procent van de meldingen vanuit de toezichtcentrale. Door der- gelijke outputdoelstellingen te kiezen, wordt niet alleen de evaluatie een- voudiger, maar krijgt ook het dagelijkse werk in de toezichtcentrale en het periodieke overleg tussen alle betrokken partijen meer focus.

Instantie DSP-groep
Auteur Paul van Egmond, Sander Flight, Paul Hulshof
Soort instantie Adviesbureau
Datum 26 januari 2012
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Beleid, Cameratoezicht, Evaluatie, Gemeente

Terug naar bibliotheek