Evaluatie Participatieproces De Laren - Almere Haven

2010

Auteur(s): Gemeente Almere
Instantie: Gemeente Almere Bekijk Download

De gemeente Almere werkt aan plannen voor de herontwikkeling van Sport- park De Wierden (Wierdenpark), Tuingouw en De Uithof. Het gaat onder- meer om gedeeltelijke bebouwing van een tot op heden groen stuk Almere Haven. In februari 2010 is het ontwikkelingsplan voor het gebied vastgesteld onder de nieuwe naam ‘De Laren’. Aan de westkant van het plangebied worden 445 woningen gerealiseerd in combinatie met diverse voorzieningen. Het groene gebiedskarakter blijft zoveel mogelijk behouden. De toegankelijk- heid en gebruikswaarde van het park aan de oostkant worden verbeterd.
Om omwonenden en andere inwoners van Almere Haven bij de planont- wikkeling te betrekken heeft de gemeenteraad in april 2007 gekozen voor een intensief participatieproces. Doel van de participatie was draagvlak te creëren voor de beoogde veranderingen zodat deze door de huidige bewo- ners ervaren worden als ‘van en door’ Haven.
Daartoe werden in 2008 achtereenvolgens vier uitgangspunten voor het plan geformuleerd door het College van B&W, vier uitgangspunten door de bewoners van Haven en twee uitgangspunten door de gemeenteraad. De uitgangspunten namens de bewoners zijn gebaseerd op de uitkomsten van een stadsdeelbrede bewonerspeiling. Ook kregen alle belangstellenden in het najaar van 2008 de gelegenheid zich aan te melden voor een zoge- naamd ‘Havenpanel’. Met dit Havenpanel en een door het Havenpanel geselecteerd stedenbouwkundig bureau (Inbo) is in 2009 het ontwikke- lingsplan De Laren gemaakt.
Met deze vorm van vroegtijdige en vergaande bewonersparticipatie heeft de gemeente nog niet eerder ervaring opgedaan. Het was een experimen- tele aanpak. Mede daarom heeft de gemeenteraad het College van B&W al bij aanvang van het participatieproces gevraagd om het traject naderhand te evalueren.
Aan de afdeling Onderzoek & Statistiek (O&S) is gevraagd de evaluatie uit te voeren in samenwerking met een onafhankelijke participatiedeskundige (tevens optredend als gespreksleider/interviewer).

1.2 Doelen van de evaluatie
Het college heeft een viertal doelen voor de evaluatie geformuleerd:
1. Leerpunten voor de organisatie.
Dit is één van de eerste projecten waarin ervaring is opgedaan met een langdurig, breed opgezet participatieproces.Wat is goed gegaan en wat niet? Welke lessen zijn er voor participatie elders in de stad en in de toekomst?
2. Inzicht in de (kosten)effectiviteit en meerwaarde van participatie
Wat heeft de participatie gekost (tijd en budget) en wat heeft het opgele- verd (resultaat)? Wat zijn de voor- en nadelen van participatie?
3. Inzicht in de verhouding van participatie tot het politieke proces Welke invloed heeft de participatie gehad op de politieke besluitvorming, en vice versa? Wat betekent participatie voor de rol van de gemeenteraad? Wie moet waarover besluiten?
4. Formuleren van aanbevelingen
Voor participatie in het algemeen en het vervolg van dit project in het bij- zonder. Deze aanbevelingen vormen een aanvulling op de Participatienota en bieden handvatten voor de (implementatie in de) praktijk.

Instantie Gemeente Almere
Auteur Gemeente Almere
Soort instantie Gemeente
Datum 2010
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Bewoners, Evaluatie, Gemeente, Participatie

Terug naar bibliotheek