Evaluatie Samenwerkingsovereenkomst Winnet

30 augustus 2015

Auteur(s): Jan Willem Westerweel, Gehard Schwarz
Instantie: Twynstra Gudde Bekijk Download

De noodzaak tot samenwerking wordt steeds groter voor overheden. Niet alleen omdat publieke middelen schaarser worden, maar ook omdat opgaven vaak zo complex zijn dat kennis of vaardigheden van andere partijen nodig zijn. Samenwerking kan dan veel opleveren. Maar dat samenwerking waardevol is, betekent niet dat het gemakkelijk is. Stilstaan bij ‘hoe gaat het, waarom gaat het zoals het gaat en zijn wij nog op de goede weg en benutten wij kansen?’ is niet bij iedere samenwerking een vanzelfsprekendheid. Om de collectieve samenwerking bij ieders ambities en verwachtingen aan te blijven laten sluiten is het van grote waarde om tussentijds te reflecteren. Daar sluit de keuze van de Winnet- partners om tussentijds gezamenlijk op de samenwerking te reflecteren uitstekend bij aan.. Deze lerende evaluatie biedt adviezen om de samenwerking binnen Winnet komend jaar te versterken en afwegingen voor de samenwerking na de huidige SOK.

Winnet heeft breed draagvlak onder de samenwerkingspartners. De partners onderschrijven ieder hun belang bij deze samenwerking en zien potentie in verdere ontwikkeling. Winnet kan een belangrijke bijdrage leveren aan ambities op het gebied van Kwaliteit, Kwetsbaarheid en Kosten in de afvalwaterketen. Echter, deze potentie wordt in de huidige samenwerking nog onvoldoende benut. De resultaten blijven achter bij ambities en verwachtingen van de samenwerkingspartners en aan bestaande projecten wordt door een zeer beperkt aantal partners deelgenomen. Uit deze evaluatie blijkt dat Winnet, en daarmee de samenwerkingspartners, onder de SOK nog onvoldoende in staat is gebleken ambities in zichtbare resultaten om te zetten.
De huidige netwerksamenwerking toont zich kwetsbaar door gebrek aan zichtbaar resultaat. Netwerksamenwerking is gebaseerd op actieve participatie van samenwerkingspartners. De afgesproken inzet binnen Winnet wordt doorgaans niet door alle partners geleverd en er wordt beperkt op resultaat gestuurd. De samenwerkingspartners staan in de resterende periode onder de SOK voor de uitdaging de huidige netwerksamenwerking te professionaliseren om tot het gewenste zichtbare resultaat te kunnen komen. De termen ‘minder vrijblij- vend’ en ‘professionaliseren’ zijn daarbij gebruikt door de partners. Puntsgewijs zijn dit de adviezen van Twynstra Gudde om invulling te geven aan de gewenste professionalisering:

1. Resterende termijn onder de SOK: vaststellen RAB en sturen op resultaten
- Programmeer het uitvoeringsprogramma voor 2016 met inzicht in capaciteit, beoogd resultaat en de bijdrage aan de 3 K’s van de projecten
- Stel het RAB vast en bepaal de inzet en bijdrage door partners voor 2016 in project- overeenkomsten op basis van het uitvoeringsprogramma in het RAB
- Monitor inzet in het managementoverleg
- Het programmabureau is aan zet om het uitvoeringsprogramma te managen: op basis van het uitvoeringsprogramma regie voeren op voortgang en resultaten in 2016
- Huur een externe adviseur in met aanvullende kennis en capaciteit op een strategisch project, zodat per 2016 zichtbaar resultaat op Kostenbesparing geboekt kan worden door Winnet
- Zorg voor proactieve vertegenwoordiging van de clusters en thema’s vanuit de stuurgroep en projectgroep

2. Professionalisering netwerksamenwerking door de Winnet-partners in 2016
- Kies expliciet voor netwerksamenwerking: dat betekent capaciteit reserveren, participeren en ook interne doorvertaling en sturing op participatie.
- Stel deelname aan concrete projecten uit het uitvoeringsprogramma centraal komend jaar zodat potentie en ambitie vertaald kan worden in resultaat op de drie K’s.
- Stel naast inhoudelijke kennis ook expertise beschikbaar om projecten te kunnen realiseren, momenteel is vooral kennis op het gebied van inkoop te beperkt beschikbaar.
- Zet in op grote betrokkenheid bij het managementoverleg en bestuurlijke bijeenkomsten. Deze betrokkenheid zorgt dat de samenwerking aansluit bij ambities van de organisatie en vertaalt zich door in betrokkenheid bij werkgroepen en projectgroep Winnet.

3. Doorontwikkeling Winnet per 2017: participatie of ontzorgen?
De huidige samenwerking in netwerkverband lost Kwetsbaarheid beperkt op. Netwerk-samenwerking kost ook tijd. Bovendien maken diverse partners de ontwikkeling door naar regieorganisatie. De vraag is hoe deelname van regieorganisaties in netwerksamenwerking voldoende tot zijn recht kan komen. Een alternatieve optie is om Winnet te ontwikkelen richting een ontzorgend samenwerkingsverband waaraan vanuit een regierol hulpvragen gesteld en activiteiten uitbesteed kunnen worden. Wij adviseren om in 2016 actief over het gewenste toekomstige model in gesprek te gaan met en ervaringen inzichtelijk te maken als input voor de doorontwikkeling per 2017.

Instantie Twynstra Gudde
Auteur Jan Willem Westerweel, Gehard Schwarz
Soort instantie Adviesbureau
Datum 30 augustus 2015
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Evaluatie, Gemeente, Grondwater, Meetnet, Netwerken, Samenwerking, Sensoren, Sensoring, Waterschap

Terug naar bibliotheek