Evaluatie uitvoeringsagenda duurzame energie Deventer 2011-2013

2014

Auteur(s): Gemeente Deventer
Instantie: Gemeente Deventer Bekijk Download

“Uitvoeringsagenda duurzaamheid Deventer staat voor mij gelijk aan: de basis voor HET innovatielab waar door gericht beleid en out of the box ideeën tegen de stroom in roeiend worden geboren, vorm- gegeven en op de kaart worden gezet. Schitterend om daar een bijdrage aan te kunnen leveren.” Wladimir Rouwenhorst – Tax partner PricewaterhouseCoopers

De raad heeft in december 2011 de uitvoeringsagenda duurzaamheid vastgesteld. Hierbij zijn 8 beleidsprioriteiten bepaald die de speerpunten in de uitvoering vormen. Zoals in de middellange termijn beleidsagenda is aangekondigd 1, is inmiddels het drieluik van de duurzaamheidsagenda door de raad vastgesteld:
- Uitvoeringsagenda duurzaamheid (2011)
- Afvalplan en invoering Diftar (2012)
- Uitvoeringsagenda ecologie (2013)
Hiermee richt deze uitvoeringsagenda zich in het vervolg op duurzame energie (inclusief uiteraard in de eerste plaats besparing van energie). Uitgangspunt daarbij vormt de in 2009 door de raad uitge- sproken doelstelling: Deventer energieneutraal 2030.

Waar staan we nu?
- Gasverbruik daalt met 2 % per jaar en zal de komende jaren nog flink teruglopen.
- Stroomverbruik particulieren neemt sterker af dan het landelijk gemiddelde, mede door de
grote toename van zonne-energie op daken van woningen (5 % meer dan landelijk).
- Energieverbruik van bedrijven neemt flink toe door economische bedrijvigheid. Door innovatie en besparing wordt deze toename evenwel geheel gecompenseerd (bron: Energie in beeld). Per jaar zijn er grote verschillen. Dit wordt mogelijk veroorzaakt door enkele grote bedrijven. Over de verdere mogelijk oorzaken is weinig gestructureerde informatie (openbaar) beschikbaar.
- In de komende jaren wordt voor 6 MW windenergie gerealiseerd, neemt (als we de huidige lijn voortzetten) het energieverbruik van woningen fors af en voorzien we een flinke toena- me van zonne-energie op daken, vooral van bedrijven en andere gebouwen.

Het voorgaande kan in de onderstaande grafiek zichtbaar worden gemaakt (bron: monitoring energieverbruik zoals die in juni 2013 aan de raad is aangeboden).
In deze grafiek is zichtbaar dat de verschillende maatregelen (zonnepanelen op daken van wo- ningen, windturbines vanaf 2015 en de aanname van zonneparken mogelijk na 2020) een stij- gend verloop van opwekking van energie vertonen. De groene lijn laat zien dat Deventer daar bovenop nog een extra inspanning laat zien vanuit besparing van energie. Hiermee is aangetoond dat de uitvoeringsagenda duurzame energie in deze bestuursperiode de beoogde doelstelling ruimschoots behaald heeft . Als deze trend aldus doorzet mag verwacht worden dat Deventer qua energieverbruik van huishoudens een meer dan gemiddelde afname laat zien. De realiteit voor de lange termijn is dat dit niet genoeg is om de doelstelling na 2017 voort te zetten. Extra inspanning met name op het gebied van opwek van stroom is nodig.

Instantie Gemeente Deventer
Auteur Gemeente Deventer
Soort instantie Gemeente
Datum 2014
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Beleid, CO2, Duurzaam(heid), Energie, Evaluatie, Gemeente

Terug naar bibliotheek