Financiering gemeente fietsenstallingen
2 juni 2014
Aanleiding
Ontwikkelingen als de groei van het fietsgebruik, tegenvallende inkomsten uit autoparkeren en noodzakelijke bezuinigingen leiden ertoe dat in verschillende gemeenten de (gratis) bewaakte fietsenstallingen onder druk komen te staan. In deze context is het meer dan ooit voor gemeenten van groot belang om weloverwogen keuzes te maken over bijvoorbeeld investeringen in stallingen en de beheer- en exploitatievormen ervan. Inzicht in de kosten en baten/inkomsten van stallingen is hierbij essentieel. Deze kennis is momenteel onvoldoende en/of versnipperd aanwezig bij veel gemeenten en daarom is het wenselijk dat deze kennis wordt ontsloten. Speciale aandacht gaat uit naar de exploitatie en het beheer van bewaakte stallingen, omdat dit vaak de meeste discussie voor een kostendekkende business case oplevert. Het inzichtelijk maken van kosten en baten van stallingen past binnen de professionalisering van het kijken naar de fiets als vervoermiddel en de bijbehorende stallingsvraagstukken.
Onderzoeksopzet
In een samenwerking tussen het Fietsberaad en Decisio is daarom een enquête onderzoek onder gemeenten uitgevoerd, waarbij de volgende hoofdvragen centraal stonden:
Onderzoeksvragen
Wat zijn de kosten van gemeentelijke fietsenstallingen?
Wat zijn de financiële baten van gemeentelijke fietsenstallingen?
Wat zijn (alternatieve) financieringsmogelijkheden voor fietsenstallingen?
Wat zijn succes- en faalfactoren voor de fietsenstallingen?
De focus lag op gemeentelijke stallingen, en dan vooral op de grotere bewaakte stallingen. De vragenlijst (die is bijgevoegd in de bijlage) is verstuurd naar 405 gemeenten. In veel van deze gemeenten is geen sprake van een bewaakte gemeentelijke stalling., vandaar dat we verheugd waren met de respons. In totaal hebben 47 gemeenten de vragenlijst ingevuld, voor in totaal 83 stallingen. Het tweede deel van de vragenlijst ging in op de financiële kosten en baten van de stallingen. Dit gedeelte is voor in totaal 51 stallingen ingevuld, al moet daarbij worden opgemerkt dat veel vragen door de respondenten niet zijn beantwoord omdat de gevraagde informatie moeilijk te achterhalen was.
Aanvullend op de enquête zijn nog vier interviews afgenomen met private ondernemers die fietsparkeervoor- zieningen exploiteren. Met hen is vooral gesproken over interessante publiek-private exploitatievormen.
Leeswijzer
Het rapport is opgebouwd uit drie delen. Het eerste deel gaat in op de algemene bevindingen over de onder- zochte stallingen (deel 1 van de enquête). Het tweede deel behandelt de financiële kosten en baten van de stallingen. Vervolgens beschrijven we de bevindingen uit de interviews in het derde deel. We sluiten af met een hoofdstuk met conclusies en aanbevelingen.