Gemeente Zoekt zon

2015

Auteur(s): Wilma Berends, Peter de Jong, Majid Himi
Instantie: Stichting Natuur en Milieu Bekijk Download

Gemeenten die kiezen voor zonnepanelen op gemeentedaken inspireren niet alleen de eigen medewerkers, maar ook de inwoners van de gemeente. Zij laten het goede voorbeeld zien dat anderen kunnen volgen. Net zoals u, zijn er veel gemeenten die graag aan de slag willen met het opwekken van zonne-energie, maar niet weten hoe zij dit moeten organiseren. Natuur & Milieu draagt graag bij aan het vergemakkelijken van dit proces.
Allereerst is het belangrijk om uw eigen strategische doelstelling te bepalen met betrekking tot zonne-energie. De mogelijkheden om met zonne-energie aan de slag te gaan en de vervolgstappen hangen namelijk sterk af van uw doelstellingen. In het algemeen worden er drie strategische doelstellingen onderscheiden die te realiseren zijn met zonnepanelenopgemeentelijkedaken:
1. De gemeente heeft als doel om onafhankelijker en duurzamer te worden
2. De gemeente heeft als doel om lokaal een bottom-up beweging te creërenen/of te versterken
3. De gemeente heeft als doel om bij te dragen aan de verduurzaming van de Nederlandse elektriciteitspro-
ductie
Bov enstaande doelen en de mogelijkheden om zonne-energie op te wekken die daarbij horen worden uitgewerkt in paragraaf1.1t/m1.3.

De gemeente wil onafhankelijker en duurzamer worden
Een gemeente is doorgaans een grootverbruiker van elektriciteit. Die elektriciteit wordt ingekocht bij een leverancier en is afkomstig van een windmolen of centrale in binnen- of buitenland. Elektriciteit opgewekt uit fossiele bronnen leidt tot de uitstoot van CO2 en klimaatverandering. Veel gemeenten hebben de ambitie om de uitstoot van CO2 terug te dringen door hun gemeenten en eigen organisatie te verduurzamen. Daarnaast willen gemeenten in de toekomst minder afhankelijk zijn van gas, kolen en uranium uit binnen-of buitenland. Zonnestroom opwekken op eigendaken sluit hier uitstekend bij aan. Door het plaatsen van zonnepanelen op de gemeentelijke daken kan het verbruik (ge- deeltelijk) worden verduurzaamd en hoeft er minder stroom ingekocht te worden. Indien dit het belangrijkste motief is voor uw gemeente om zon te zoeken, dan wordt er geadviseerd om te kiezen voor een aanbod waarin de geplaatste zonnepanelen elektriciteit opwekken voor eigen (gemeentelijk) gebruik.
De uitwerking van de mogelijkheden om zonne-energie op te wekken voor eigen verbruik treft u in de volgende paragraaf.

Instantie Stichting Natuur en Milieu
Auteur Wilma Berends, Peter de Jong, Majid Himi
Soort instantie Stichting
Datum 2015
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Duurzaam(heid), Duurzame energie, Energie, Gemeente, Handboek, Zonnecollector, Zonne-energie

Terug naar bibliotheek