Gemeentelijk programma van eisen voor de inrichting van de openbare ruimte

2012

Auteur(s): Gemeente Noordoostpolder
Instantie: Gemeente Noordoostpolder Bekijk Download

INLEIDING

1.1. Algemeen
De eenheid Ontwikkeling, Realisatie & Beheer van de gemeente Noordoostpolder (de gemeente) is eindverantwoordelijk voor de inrichting en het beheer van de openbare ruimte. Na de realisatie-fase wordt het beheer van de openbare ruimte overgenomen door het cluster Ingenieursbureau/Wijkbeheer. Om de openbare ruimte goed te kunnen beheren dienen er uniforme richtlijnen te worden gehanteerd. Vanuit die taakstelling is het rapport ‘gemeentelijk programma van eisen voor de inrichting van de openbare ruimte (GPvE-IOR)’ opgesteld.

1.2. Doelstelling
Het GPvE-IOR is opgesteld om tijdens de gehele planvorming richtlijnen te geven voor de inrichting van de openbare buitenruimte waardoor een functioneel, samenhangend en goed te beheren openbare buitenruimte wordt gerealiseerd.

1.3. Positie GPvE-IOR in het ontwerptraject
Het GPvE-IOR dient als leidraad/richtlijn te worden gebruikt tijdens het ontwerp en de engineering van de inrichting van de openbare ruimte. In het GPvE-IOR zijn naast criteria voor het ontwerp, elementen opgenomen die betrekking hebben op de uitvoering. Ontwerpen is een proces van optimalisatie waar zowel de ontwerper, de beheerder en de opdrachtgever als de toekomstige gebruikers baat bij hebben.
Bij het ontwerpen en de engineering gelden wettelijke normen die vaak als minimale eisen gezien kunnen worden. Tevens zijn er wensen en eisen van de gemeente Noordoostpolder waaraan het ontwerp moet voldoen, zoals bijvoorbeeld het gewenste beeld en gemeentelijke verordeningen. Daarnaast zijn er eveneens eisen van bijvoorbeeld waterschap en provincie. Bij ontwerp en uitvoering van de openbare ruimte dient zoveel mogelijk rekening te worden gehouden met gunstige participatievoorwaarden voor mensen met een beperking. Het ontwerpproces is schematisch weergegeven in afbeelding 1.1.

Tijdens het ontwerpen worden, in samenspraak met de gemeente, keuzes gemaakt in bijvoorbeeld materialisering, maatvoering, watersystemen en realisatiemogelijkheden. Bij het maken van het voorontwerp dient het ontwerp te worden geoptimaliseerd door de consequenties van de keuzes tegen elkaar af te wegen. Hiervoor is het soms noodzakelijk eerdere uitgangspunten of wensen toch anders te formuleren, ook omdat sommige eisen/wensen een sterk onderling spanningsveld kennen. Indien noodzakelijk kan na overleg met de gemeente worden afgeweken van dit programma van eisen. Het belangrijkste is immers om te komen tot een zo optimaal mogelijk ontwerp (voor de uiteindelijke gebruiker) en een breed gedragen ontwerp.

1.4. OpbouwGPvE-IOR
De eisen in het GPvE-IOR hebben betrekking op alle elementen in de openbare ruimte. Aan bod komen wegverhardingen, riolering, openbare verlichting, groen, water, speelvoorzieningen en civiele kunstwerken.
De opbouw van het GPvE-IOR is als volgt:
- hoofdstuk 2: wordt de organisatie van de gemeente Noordoostpolder toegelicht en wordt aangegeven wat de positie van het GPvE-IOR binnen de gemeentelijke organisatie is;
- hoofdstuk 3: gaat nader in op procedures en wordt aangegeven wat van de diverse partijen wordt verwacht;
- hoofdstuk 4: gaat nader in op algemene uitgangspunten en randvoorwaarden die ten grondslag liggen aan een ontwerp;
- hoofdstuk 5: gaat in nader detail in op de voorwaarden die worden gesteld aan een goede inrichting van de openbare ruimte en de eisen die gesteld worden aan de technische uitwerking van het ontwerp.

Instantie Gemeente Noordoostpolder
Auteur Gemeente Noordoostpolder
Soort instantie Gemeente
Datum 2012
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Aanbesteden, Bestek, LIOR, Straatmeubilair, Technische eis

Terug naar bibliotheek