Geothermische electriciteitscentrale op Texel

2009

Auteur(s): Saskia Hagedoorn, projectleider (Ecofys), Guus Willemsen (IF WEP), Lucas van den Boogaard (Ecofys), Noortje Heijnen (IF WEP), Marjorie Thilliez (Ecofys), Koen Kooper (IF WEP), Lucia Kleinegris (Ecofys)
Instantie: Ecofys Bekijk Download

Conclusies haalbaarheidsonderzoek
1. Een groot deel van de elektriciteitsvraag op Texel (in het gunstigste geval meer dan helft op basis van 1 doublet) kan worden voorzien met een geothermische elektriciteitscentrale. Door het vermeerderen van de putten is het zelfs mogelijk de volledige elektriciteitsbehoefte van Texel te voorzien. Daarnaast kunnen duizenden woningen op Texel worden verwarmd met geothermische (rest)warmte uit de centrale. Met het realiseren van een geothermische elektriciteitscentrale kan de ambitie van Texel om in 2020 zelfvoorzienend te zijn dus worden gehaald.
2. Er kan een aanzienlijke CO2 reductie worden behaald tegen lage meerkosten.
3. De diepe Kolenkalk Groep is de meest kansrijke geologische formatie voor
elektriciteitsproductie. fraccen is nodig om het gewenste debiet te bereiken.
4. Door de diepte van de Kolenkalk en de noodzaak om het gesteente op diepte te fraccen, is het project op Texel zeer innovatief. Daarnaast is er nog geen geothermische elektriciteitscentrale gerealiseerd in Nederland.
5. Koeling met zeewater is de meest economische keuze, ondanks afstand tot zee, en verdient vanuit oogpunt van afmeting en zichtbaarheid de absolute voorkeur.
6. De hoogste haalbaarheid wordt bereikt met een dubbele ORC en een flash steam gecombineerd met een ORC bij 200 ̊C.
7. Hoogste kosten en risico’s bij geologisch/technisch onderzoek, het boren en fraccen van het gesteente, gevolgd door het warmtedistributienet.
8. Vergelijkbare geothermische projecten zijn elders op de wereld gerealiseerd (voorbeeld: Soultz-sous-forets).
9. Demeestetechniekenvoorelektriciteitsproductieuitgeothermiezijnbewezen.
10. Extra onderzoek nodig om risico’s in kaart te brengen en tot een acceptabel niveau terug te brengen. dit is een traject van meerdere jaren.
11.Levering aan een nabij de centrale gelegen warmteafnemer verbetert de haalbaarheid van het project aanzienlijk. nader onderzoek is nodig om warmtevraag en kosten voor warmtedistributie volledig in kaart te brengen.
12. Door leereffecten en optimalisaties kan haalbaarheid in de toekomst verbeteren.
13.Voor de meeste cases is financiële steun nodig voor een haalbaar project (op investering of per geleverde kWhe). Geen steun is nodig bij de meest optimistische situatie (best case).
14.De kans op een financiële bijdrage van de overheid is aanwezig vanwege het innovatieve karakter van het project, door voordelen en kansen van geothermische elektriciteitsproductie in het algemeen en belang van kennis over elektriciteitproductie uit (zeer diepe) geothermie in Nederland.

Vervolgstappen
Op basis van de haalbaarheidsanalyse en het overzicht van de risico’s van het project, zijn de volgende vervolgstappen geïdentificeerd om het project verder te brengen richting realisatie:
1. Geologisch onderzoek uitvoeren om risico’s van boren en fraccen in de Kolenkalk Groep onder Texel beter in kaart te brengen en zoveel mogelijk te verminderen (inschatting van de kosten is al meegenomen in de haalbaarheidsberekening). Voorafgaand aan de uitvoering moet in kaart worden gebracht wat de belangrijkste slagingsfactoren zijn in het traject tot aan realisatie en welke gegevens en werkzaamheden nodig zijn om elke stap in het traject tot aan realisatie succesvol te doorlopen.
2. Nationale en internationale subsidiemogelijkheden in kaart brengen en een voorstel voor onderzoek en ontwikkeling indienen bij relevante subsidieprogramma’s.
3. Gesprekken voeren met publieke en private partijen om de interesse van deze partijen te verkennen om financieel of anderszins bij te dragen aan het project.
4. Warmtevraag op Texel en kosten voor warmtedistributie in detail analyseren. Daarnaast zal ook gekeken moeten worden naar andere warmtetoepassingen voor de benutting van de restwarmte in een cascadesysteem.
5. Verschillende organisatievormen verkennen voor exploitatie van het project en in het bijzonder de warmtelevering aan woningen op Texel.
6. In overleg met het gemeentebestuur van Texel bepalen wat de meest geschikte locatie is voor het realiseren van de centrale.
7. Opsporingsvergunning aanvragen voor het opsporen van de meest gunstige geologische laag voor de toepassing van elektriciteitsproductie op Texel.
8. Communiceren over het innovatieve karakter van het project, de vermeden CO2 uitstoot en de waarde van de realisatie van een pilot project voor Nederland.

Instantie Ecofys
Auteur Saskia Hagedoorn, projectleider (Ecofys), Guus Willemsen (IF WEP), Lucas van den Boogaard (Ecofys), Noortje Heijnen (IF WEP), Marjorie Thilliez (Ecofys), Koen Kooper (IF WEP), Lucia Kleinegris (Ecofys)
Soort instantie Adviesbureau
Datum 2009
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Aardwarmte, Business case, Duurzaam(heid), Energie

Terug naar bibliotheek