Gezondheid op koers?

2002

Auteur(s): J.A.M. van Oers
Instantie: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne Bekijk Download

Voor u ligt het derde rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenningen (VTV). Opnieuw is een grote hoeveelheid actuele informatie verzameld over volksgezondheid en zorg. De VTV is daarmee een waardevol document voor beleidsmakers. Het legt een stevig fundament voor nieuw beleid, maar geeft ook gelegenheid voor de evaluatie van lopend beleid op het gebied van volksgezondheid en zorg. Het beleid kan hierdoor zoveel mogelijk ‘evidence-based’ worden vormgegeven. Als primair verantwoordelijke voor het volksgezondheids- en zorgbeleid heeft de toenmalige minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in 1999 opdracht gegeven tot de samenstelling van deze VTV. Maar niet alleen voor VWS is de VTV een waardevolle informatiebron. Ook lokale overheden, andere ministeries en de verschillende partijen in het zorgveld kunnen bij het maken van beleid veel profijt hebben van de VTV. Aan ieder van deze partijen beveel ik dit rapport dan ook van harte ter lezing aan.
De uitdagingen voor het beleid zijn aanzienlijk. We krijgen meer gezonde ouderen maar meer ongezond gedrag bij jongeren. Een breed draagvlak voor effectieve preventie is niet gemakkelijk van de grond te krijgen in een tijd waarin individuele belangen en keuzes veel aandacht krijgen. De begrensde capaciteit in de zorg, beperktheid van het beschikbare budget, en de toenemende zorgvraag en medisch-technologische mogelijkheden, stellen steeds hogere eisen aan een goede aansluiting tussen vraag en aanbod. Europese regelgeving heeft in toenemende mate invloed op allerlei aspecten van preventie en zorg. Adequate besluitvorming op deze terreinen is gebaat bij goede informatie.
De onderbouwing van het beleid met informatie is heel actueel doordat kort na deze VTV een beleidsnota over preventie zal verschijnen. Bij het opstellen van deze beleidsnota is reeds in hoge mate gebruikgemaakt van de informatie die in deze VTV is samengebracht. Zo krijgt de beleidscyclus vorm: op grond van feitelijke informatie en maatschappelijk-politieke aandachtspunten worden beleidsvoornemens geformuleerd. In de daarop volgende periode kan door informatieverzameling nagegaan worden in hoeverre deze voornemens worden gerealiseerd, met name als die beleidsvoornemens worden vertaald naar kwantitatieve doelen.
Meer nog dan zijn voorganger, ‘De som der delen’ uit 1997, is dit rapport een beknopte samenvatting en nadere analyse van werk dat eerder is gepubliceerd in boekvorm of op internet beschikbaar is. De titel ‘Gezondheid op koers?’ verwijst dan ook naar de internetprodukten ‘Nationaal Kompas Volksgezondheid’ (www.nationaalkompas.nl) en ‘Nationale Atlas Volksgezondheid’ (www.zorgatlas.nl). Met Kompas en Atlas kunnen we nagaan of we op koers liggen! Behalve aan deze internetprodukten is er ook veel basisinformatie ontleend aan een reeks VTV-themarapporten die over de afgelopen twee jaar is verschenen.
Voor al deze producten geldt dat het VTV-team intensief heeft samengewerkt met vele gerenommeerde onderzoekers en gespecialiseerde instituten in Nederland. In totaal hebben ruim 300 mensen uit heel Nederland met hun expertise eraan bijgedragen. Voor de samenstelling van dit rapport ‘Gezondheid op koers?’ is het VTV-team ondersteund door een landelijke Wetenschappelijke Adviescommissie en een Begeleidingscommissie bestaande uit vertegenwoordigers van het ministerie van VWS. Die inzet van velen maakt de VTV een nationale onderneming. Ik wil al deze mensen van harte dank zeggen voor hun inspanningen.

Instantie Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne
Auteur J.A.M. van Oers
Soort instantie Onderzoeksinstituut
Datum 2002
Publicatienr. RIVM-rapportnummer: 270551001
ISBN 90-313-4008-1
Trefwoorden Burger, Gezondheid, Nederland, Onderzoek, Volksgezondheid

Terug naar bibliotheek