Gladheidbestrijdingsplan 2015-2019
29 augustus 2014
De eisen die de samenleving stelt aan de gladheidbestrijding worden steeds hoger. Veiligheid, doorstroming en bereikbaarheid moeten ook onder winterse omstandigheden op peil worden gehouden. Een andere ontwikkeling is de verdergaande juridificering van de maatschappij.
Wegbeheerders worden steeds vaker aansprakelijk gesteld voor gebreken aan de weg. De gemeente Epe is op grond van artikel 15 e.v. van de Wegenwet verantwoordelijk voor het onderhoud van de gemeentelijke wegen. Als de gemeente niet voldoet aan deze verantwoordelijkheid, met schade bij weggebruikers als gevolg, kan de gemeente voor die schade aansprakelijk worden gehouden. Er moet dan uiteraard wel worden voldaan aan de voorwaarden voor aansprakelijkheidstelling.
Het bestrijden van gladheid behoort tot de voorwaarden voor aansprakelijkheidstelling; de zorgplicht van de gemeente in het kader van strooien. Om aan deze zorgplicht te kunnen voldoen, is het hebben van een vastgesteld gladheidbestrijdingsplan van belang. Dit beleidsplan geeft het beleid inzake gladheidbestrijding weer van de gemeente Epe tot en met 1 april 2019. Het beleidsplan gladheidbestrijding geeft een omschrijving van de verantwoordelijkheden, uitgangspunten, doelstellingen en beleidskeuzes van het gemeentelijke beleid ten aanzien van gladheidbestrijding. Het beleidsplan dient periodiek te worden bijgesteld. Op basis van het beleidsplan wordt jaarlijks een werkprogramma opgesteld: het zogenaamde uitvoeringsplan.
Het uitvoeringsplan beschrijft wie en wat, waar en wanneer wordt ingezet. Het beschrijft bij diverse mogelijke hulpvragen welke procedures we volgen. Het uitvoeringsplan, dat als een draaiboek kan worden beschouwd, dient ieder jaar na evaluatie van het afgelopen winterseizoen (1 november tot 1 april), te worden geactualiseerd en door het college van Burgemeester en Wethouders van gemeente Epe te worden vastgesteld.
Het voorliggende Gladheidbestrijdingsplan is gebaseerd op de "Leidraad Gladheidbestrijdingsplan" van CROW-NVRD. Deze leidraad heeft geen wettelijke status, maar wordt landelijk steeds vaker toegepast. Omdat er echter geen concrete regelgeving bestaat op dit gebied, wordt er wel een zekere juridische status aan toegekend.
In dit beleidsplan wordt met gladheid bedoeld: de gladheid veroorzaakt door winterse weersomstandigheden. Gladheid veroorzaakt door bijvoorbeeld modder, slib, olie, vetten etc. valt niet binnen de reikwijdte van het beleidsplan.
Leeswijzer
Hoofdstuk 2 beschrijft het kader rondom gladheidbestrijding. De gemeente is als wegbeheerder verantwoordelijk en volgt de landelijke richtlijnen. Naast de landelijke richtlijnen wordt ook de relatie met ander beleid, de ontwikkelingen en de technische onderdelen van gladheidbestrijding beschreven. Verder wordt ingegaan op de communicatie over gladheidbestrijding en wat bewoners/bedrijven zelf kunnen doen rondom gladheid. Ook is er aandacht voor de periode 2010- 2014, waarbij klachten, claims en evaluaties input hebben geleverd voor de actualisatie van dit plan. In hoofdstuk 3 staan de keuzes en afwegingen van de gladheidbestrijding beschreven. Hierin staat 'wat' wij doen in welke situatie en welke prioriteiten er gesteld worden.