Gladheidsbestrijding Curatief of preventief strooien

23 juni 2014

Auteur(s): Ed Steiger
Instantie: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier Bekijk Download

Wintergladheid is op twee manier te bestrijden, te weten preventief of curatief. Preventief of vooraf strooien vindt plaats voordat de gladheid optreedt. Curatief of achteraf strooien vindt plaats wanneer gladheid daadwerkelijk is geconstateerd, dus achteraf. Zoals bekend kan wintergladheid ontstaan door bevriezing van een natte weg, condensatie of neerslag in de vorm van sneeuw, hagel of ijzel.
Het strooien van zout is een breed geaccepteerde methode om wintergladheid te bestrijden. In de jaren tachtig deed het zogenaamde natzoutstrooien in Nederland haar intrede. Hiermee zijn goede ervaringen opgedaan. Vooral omdat deze methode bij uitstek geschikt is voor preventieve bestrijding van de gladheid. Tegenwoordig passen Rijkswaterstaat en de provincies de natzoutmethode op grote schaal toe. Ook een toenemend aantal gemeenten en waterschappen passen de natzoutmethode toe of denken na over het invoeren daarvan.
Ons hoogheemraadschap bestrijdt de winterse gladheid op de wegen nog steeds met droogzout. Dit houdt in dat wij curatief, dus achteraf strooien. Deze werkwijze is overgenomen van onze vier wegbeherende rechtsvoorgangers en is opgenomen in het tactisch deel van het wegenbeleidsplan. De droogzoutmethode is ongeschikt voor preventief strooien. Om met droogzout hetzelfde effect te bereiken bij preventief strooien als bij gebruik van natzout is een veel grotere hoeveelheid zout nodig. Dit veroorzaakt een grotere belasting van het milieu en brengt hogere kosten met zich mee.
Een interne projectgroep heeft onderzocht of de natzoutmethode ook voor ons een geschikt alternatief is. Aan de nat- en droogzoutmetode zijn aantal voor- en nadelen verbonden. Het is van belang deze voor- en nadelen goed in beeld te krijgen, opdat we inzicht krijgen in de effectiviteit van ons huidige droogzoutbeleid en dat van de natzoutmethode. Deze notitie is een rapportage van de bevindingen van de werkgroep.
De notitie gaat in op het verschil in technieken, de voor- en nadelen van beide werkwijzen ten aanzien van verkeersafwikkeling, verkeersveiligheid en het milieu, de uitvoering van de bestrijding, alsmede gevolgen voor de organisatie en inzet van personeel en materieel, de personele consequenties en de financiƫle gevolgen. De notitie eindigt met conclusies en aanbevelingen van de projectgroep, alsmede het benoemen van de gevolgen en aandachtspunten voor de implementatie.

Instantie Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier
Auteur Ed Steiger
Soort instantie Waterschap
Datum 23 juni 2014
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Gladheid(-sbestrijding), Kosten, Waterschap

Terug naar bibliotheek