Groenbeheerplan 2013-2017
17 juli 2012
Met de vaststelling van het Groenbeheerplan Stedelijk Gebied (2007) en het Groenbeheerplan Landelijk Gebied (2008) is afgesproken deze plannen iedere vijf jaar te actualiseren. De directe aanleiding voor het gelijktijdig opstarten van beide actualisaties zijn de bezuinigingsdoelstellingen uit het Collegewerkprogramma 2010-2014. Door het actualiseren en samenvoegen van beide groenbeheerplannen worden de beheerambities gelijkgeschakeld met de nieuwe financiële kaders.
In het Groenbeheerplan 2013-2017 wordt kort teruggeblikt op de visie en werkwijzen die voortkomen uit de vorige beheerplannen. Dit zijn de uitwerking van planmatig beheer, het beheren op basis van onderhoudsniveaus, de omvorming van beplantingen, de afbouw van chemische onkruidbestrijding en de invoering van boomveiligheidscontroles.
Op basis van de diverse evaluaties en een check van de huidige stand van zaken is de beheervisie voor de komende jaren beschreven. Deze visie bestaat uit vijf kernwoorden:
• Efficiënt: afstemming met landelijk geldende kwaliteitsniveaus, planmatig beheer
• Duurzaam: kwalitatief goed bomenbestand, milieuvriendelijke methoden onkruidbestrijding, ecologisch beheer
• Uitstraling: aandacht voor kwaliteitsbeeld
• Betrokken: actief burgers betrekken
• Veilig: boomveiligheidscontroles, verkeersveiligheid
Belangrijk onderdeel van het Groenbeheerplan 2013-2017 vormen de bezuinigingen. Conform het Collegewerkprogramma wordt vanaf 2013 een structurele bezuiniging van €350.000 per jaar behaald op het product Groen. In 2012 bedraagt de structurele bezuiniging €250.000. De grootste bezuinigingen worden behaald door:
• het extensiveren van onderhoud aan wegbermen en gazons;
• beperkte verkleining van het areaal door het dunnen van laanbomen;
• wijzigen van het maaibeheer van zaksloten;
• verlagen van het beeldkwaliteitsniveau van snoeibeeld en overgroei;
• verlagen van het onderhoudsniveau van de centrumgebieden.
Kostenverhogingen die de komende jaren een rol kunnen gaan spelen zijn het mogelijke verbod op het middel glyfosaat voor de bestrijding van onkruid op verharding en de areaal vergroting door projecten als herontwikkeling van het voormalige CHV-terrein en de ontwikkeling van Veghels Buiten.
Het werken met onderhoudsniveaus blijft gehandhaafd. Het gebied met onderhoudsniveau “Centrum” (het voormalige hoog) is beperkt tot het winkelcentrum van Veghel en de begraafplaatsen. De onderhoudsniveaus “Woonwijk & bedrijventerrein”, “Ecologisch” en “Buitengebied” zijn vrijwel ongewijzigd. Niveau laag is geheel komen te vervallen. Binnen de onderhoudsniveaus wordt verdergaand gewerkt met kwaliteitsbeelden. De afstemming op de landelijk geldende kwaliteitsniveaus van de CROW is verder doorgevoerd. Om de kwaliteit van het openbaar groen beter en objectiever te beoordelen wordt, gebaseerd op de kwaliteitsbeelden, een inspectieregime opgezet aan de hand waarvan een ingrijpmoment bepaald kan worden voor renovatie of vervanging.