Groenplan 2013 - 2017
21 maart 2013
Het belang van groen en groenbeheer
Het groen in de gemeente Papendrecht vervult veel functies. Groen is onze natuurlijke omgeving en steeds meer gaan we beseffen dat onze natuurlijke omgeving, ons milieu, het beste bij ons past. We ademen de zuurstof in die door groen geproduceerd wordt. Groen filtert fijnstof en andere schadelijke stoffen. Groen heeft een positieve invloed op het stadsklimaat, het levert schaduw en verkoeling bij hitte en dempt de gevolgen van klimaatverandering. Groen geeft rust en nodigt uit tot bewegen. Groen is mooi om naar te kijken. Een economisch aspect van openbaar groen: aanleg en onderhoud van kwaliteitsgroen betaalt zichzelf terug in hogere huizenprijzen, lagere gezondheidskosten, minder vandalisme en afnemende (hitte)stress.
Naast deze algemene functies van groen hebben specifieke beplantingen, grasvelden en bomen ook hun specifieke functies. Hierbij kan men denken aan recreatie en speelgelegenheid, sport, afscherming, verkeersbegeleiding, honden uitlaten, broedgelegenheid, etc.
Om de functies van het groen ook in de toekomst te kunnen garanderen moet het groen beheerd worden. Dagelijks onderhoud voor de instandhouding, een visie voor de ontwikkeling van groene structuren, inspelen op maatschappelijke en economische ontwikkelingen. En dit alles in samenhang met water, wegen, nutsvoorzieningen, verkeer en dergelijke, in gezamenlijkheid met bewoners en bedrijfsleven en binnen de grenzen van wetgeving en financiële mogelijkheden.
Doel en opzet van dit groenplan
Het voor u liggende groenplan beschrijft het groenbeheer voor de periode 2013-2017. Deze periode sluit aan op die van het wegenplan.
In het plan wordt de gemeentelijke visie op groenbeheer voor het eerst beschreven: hoe zien we het gebruik van het groen, welk onderhoud nodig is voor de aanwezige functies. Dit groenplan is een plan op hoofdlijnen. We lopen met dit groenplan enigszins vooruit op de nog op te stellen notitie/visie voor het groenblauwe netwerk. Als de notitie/visie voor het groenblauwe netwerk is vastgesteld wordt gestart met het opstellen van een groenbeleidsplan. Waarna dit groenplan wordt herzien. Dit groenplan haakt mede in op hoofdlijnen in op de groenvisie uit 1991, waarin ideeën zijn beschreven die nog steeds geldig en nuttig zijn. Het groenplan is de uitwerking/beschrijving van het bestaand gemeentelijk beleid en vormt de basis voor operationele producten zoals bestekken, contracten en werkplannen. Het groenplan vormt daarmee een stap in de beheercyclus, zoals in onderstaande afbeelding is weergegeven.