Handboek inrichting openbare ruimte deel 1: Visie
6 maart 2012
Het stadsdeel, onderdeel Fysiek, voert de regie over de inrichting van de openbare ruimte, werkt nauw samen met betrokkenen van andere beleidsterreinen zoals kunst, economie, wonen en sport, en stuurt krachtig.
Altijd wordt voldoende tijd en ruimte in het proces gereserveerd voor reacties in inspraak; wat uiteraard niet wil zeggen dat alle wensen en ideeën gehonoreerd kunnen worden. Initiatieven worden in kaart gebracht en tegen elkaar afgewogen, zodat er een samenhangend en evenwichtig besluit kan worden genomen.
Daarvoor is een samenhangende en geïntegreerde visie voor de openbare ruimte in Oost nodig. De twee handboeken van voormalig Zeeburg en Oost- Watergraafsmeer zijn samengevoegd, verder aangepast en doorontwikkeld. Dat heeft geleid tot een strategische visie op de inrichting, en een uitwerking daarvan in concrete richtlijnen, in het hier voorliggende handboek Inrichting Openbare Ruimte (HIOR).
Dit handboek maakt een kwalitatieve mooie en functionele inrichting van de openbare ruimte en een efficiënte uitvoering van beheer mogelijk, en verleent de argumenten om besluiten nader te motiveren.
Het handboek sluit aan op het stadsbrede handboek voor de gehele stad, het handboek van de Puccini-methode. De ambitie is dat de openbare ruimte van Oost aansluit en samenhang vertoont met openbare ruimte van de hele stad.
Het eerste deel van het handboek, het visiedeel, bevat de strategische visie; het tweede deel, het voorwaardendeel, bevat concrete richtlijnen.
De in de visie opgenomen definitie van kwaliteit, structuurindeling en uitwerking in deelgebieden, ligt de koers vast waar we met de openbare ruimte voor staan en naar toe gaan.