Handboek Milieuzorg bij Evenementen
2012
Milieumaatregelen helpen evenementen in goede banen te leiden met een minimale milieubelasting. Dit is goed voor het milieu, biedt vaak financieel voordeel én zorgt voor een positieve uitstraling. Evenementenvergunningen hebben onder meer tot doel de milieubelasting door evenementen zo veel mogelijk te beperken. Met name bij grotere evenementen werken verschillende gemeentelijke afdelingen nauw samen. Zij kunnen bestuurs- en strafrechtelijk optreden tegen overtredingen.
De aspecten waarop moet worden gelet zijn: afvalpreventie, mobiliteitsmanagement, het sparen van groen en de bodem, het voorkomen van geluidshinder, energie- en waterbesparing, en duurzaam inkopen.
Afvalmanagement is gericht op het voorkomen en beperken van afval - bijvoorbeeld veroorzaakt door drankjes, etenswaren en promotiemateriaal. Dat kan door al tijdens de voorbereiding van evenementen maatregelen te treffen. Denk aan het vermijden van wegwerpmaterialen, verpakkingen, flyers en programmablaadjes en het slim indelen van de locatie: cateringactiviteiten bij elkaar plaatsen en afvalinzamelmiddelen plaatsen langs looproutes. Maatregelen kunnen worden vastgelegd in een Afvalplan.
Goede bereikbaarheid is net zo belangrijk als het voorkomen van opstoppingen en overlast. In een Mobiliteitsplan kunnen maatregelen worden vastgelegd, zoals een goede calamiteitenroute en duidelijke bewegwijzering. Centraal staan het stimuleren van het openbaar vervoer, voldoende goede stallingen en parkeerplekken, en goede communicatie.
Bij buitenevenementen moet de omgeving worden beschermd, met name de onverharde bodem en het groen, zoals struiken, bermen en bomen, tegen verontreiniging en schade door bezoekers, allerlei objecten op het terrein, regen, verkeer en zwerfvuil. Deze maatregelen kunnen worden vastgelegd in een Groenplan. Hierbij is het belangrijk rekening te houden met (weers)omstandigheden en het terrein slim in te delen.
Muziek en machines die geluid produceren kunnen hinder en klachten veroorzaken. Om te voorkomen dat evenementen niet (meer) mogen plaatsvinden door klachten, is het zaak hinder zo veel mogelijk te voorkomen. Dat kan aan de hand van een Geluidsplan, met de te verwachten geluidsomstandigheden en maatregelen. Stadsdelen kunnen daarvoor eigen normen hanteren per evenement, afhankelijk van de aard, de duur en de locatie. Van belang is vooral goede communicatie met alle partijen, maar ook als organisatie verstandig programmeren, praktisch indelen en zelf geluid meten.
Evenementen kosten energie: of het nu is voor transport, verlichting, een geluidsinstallatie, attracties, of het bewaren en klaarmaken van eten. Relatief eenvoudige maatregelen leveren een aanzienlijke energiebesparing op . Deze maatregelen kunnen worden vastgelegd in een Energieplan, met aandacht voor de energievoorziening, energiebesparing en de veiligheid.
Bij elk evenement wordt water gebruikt, onder meer voor het schoonmaken. Het is raadzaam al bij de locatiekeuze en de indeling van het terrein rekening te houden met de mogelijkheden om water aan- en af te voeren. Dat kan in een Waterplan, met maatregelen voor de watervoorziening, waterbesparing en sanitaire voorzieningen, inclusief een plaatsingsplan voor de toiletvoorzieningen.
Vanzelfsprekend is ook bij evenementen slim, duurzaam inkopen van belang: letten op de kosten en de besparingsmogelijkheden, maar ook op zaken als arbeidsomstandigheden en diversiteit. Met gezond verstand kan een (aspect van een) evenement een extra duurzame uitstraling krijgen: niet inkopen wat niet echt nodig is, kritisch selecteren, afspraken goed vastleggen en ook zorgen voor duurzaam gebruik.
Het is raadzaam alle maatregelen op te nemen in een integraal milieuplan en een speciale milieucoördinator aan te stellen.