Handboek Openbare Ruimte 2014
2013
Inleiding
Voor u ligt het Handboek Openbare Ruimte. In dit handboek staat beschreven hoe de gemeente Bussum haar openbare ruimte wil inrichten. Het is bedoeld voor zowel de ambtelijke organisatie als voor externe adviseurs en ontwikkelaars.
Het verschaft duidelijkheid over de voorwaarden waaraan een project moet voldoen met betrekking tot inrichting en beheer van de openbare ruimte, zowel bij het ontwerp als bij het toetsen van plannen.
Met dit handboek streven we naar eenheid in inrichting, efficiëntie in beheer en bezuinigingen. Het handboek bestaat uit twee delen. Deel A benoemt de visie, de doelstellingen en uitgang- spunten. Deel B is het praktische deel waarin staat aangegeven welke materialen en principes gehanteerd worden. Naast dit handboek is tegelijk het Beeldkwaliteitplan Beheer ontwikkeld. Dit heeft geleid tot afstemming van ambities en doelstellingen.
Aanleiding
Dit handboek vervangt het oude Handboek Openbare Ruimte. Het oude handboek was niet volledig, niet meer up to date en voldeed daarom niet meer. Ook was de kloof tussen de beheerders en de ontwerpers te groot. Het handboek werd maar selectief of helemaal niet toegepast. Er is wel behoefte aan een leidraad en daarom is besloten een nieuw handboek te ontwikkelen.
Koppeling met andere beleidsvelden, voornamelijk beheer, en beschrijving van de doelstellingen maakt dat het nu voorliggende handboek beter is ingebed en daardoor weer goed bruikbaar.
Visie
De gemeente wil toe naar een integrale benader- ing van ontwerp, materiaalgebruik en het beheer van de openbare ruimte. Dit handboek is daar een middel bij.
De kwaliteit van de openbare ruimte wordt bepaald door de kwaliteit van het ontwerp, het materiaalgebruik, het beheer en handhaving. Als deze niet goed op elkaar zijn afgestemd, wordt de ambitie die bedoeld is voor de verschillende gebieden niet gehaald. Dit leidt vaak tot hogere kosten.
Door aan te geven welke ambitie waar geldt en daar een palet van maatregelen ten aanzien van materialisatie en beheer aan te koppelen, ontstaat een kwalitatief overeenkomstige openbare ruimte. Door de afspraken ontstaat er herkenbaarheid en eenheid in gebieden wat de beleving ten goede komt. Met betrekking tot de uitvoering van het beheer en het voorraadbeheer zijn hier financiële voordelen te halen.
Ten behoeve van het Beheerkwaliteitsplan is onderzocht welk ambitieniveau (hoogwaardig, normaal, sober) haalbaar is voor het beheer van de openbare ruimte in de verschillende gebieden op basis van het beschikbare beheerbudget. Deze ambitiebepaling en gebiedsindeling spelen een rol bij het bepalen van het kwaliteitniveau van de inrichting van de openbare ruimte.
Doelstelling
Met dit handboek bereiken we verschillende doelstellingen:
► Eenheid in inrichting: De belevingswaarde
van het dorp wordt verbeterd door het toepassen van een beperkte hoeveelheid verschillende materialen. Dit leidt ook tot efficiëntie in voorraadbeheer.
► Levensloopbestendige openbare ruimte: De openbare ruimte is bruikbaar (CROW richtlijnen) en aantrekkelijk voor alle doelgroepen.