Handhaving: een gezamenlijke verantwoordelijkheid van één overheid

2014

Auteur(s): Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Instantie: Vereniging Nederlandse Gemeenten Bekijk Download

Gemeenten willen een rechtstreekse relatie tussen de boeteopbrengsten die buitengewoon opsporingsamb- tenaren (BOA’s) het Rijk opleveren en de vergoeding die gemeenten daarvoor krijgen. Gemeenten zijn onaan- genaam verrast door het eenzijdig afschaffen van de PV vergoedingsregeling. De bestrijding van overlast en verloedering, een belangrijke zorg van burgers, krijgt hierdoor een grote klap. Dit is een onnodige bezuini- gingsmaatregel, die de Rijksoverheid meer geld zal kosten dan de besparing oplevert. Door een andere opzet kan het Rijk aan haar financiële doelstellingen voldoen en kunnen gemeenten onverkort blijven optreden. Dit kan door 33% van de boeteopbrengsten rechtstreeks naar gemeenten te laten vloeien, zodat gemeenten op hetzelfde financiële peil blijven als voor het afschaffen van deze regeling. Bovendien leidt dit er toe dat ge- meenten gestimuleerd worden meer BOA’s in te zetten.
Gemeenten vinden handhaving in de openbare ruimte van groot belang om leefbaarheid en veiligheid in wijken op een hoger niveau te tillen. De komst van BOA’s in de openbare ruimte onderstreept dit nog eens. Zo voorziet de gemeentelijke overheid in een maatschappelijke behoefte. De beweging waarbij de politie zich minder met ‘kleine ergernissen’ hoeft bezig te houden, wordt zo opgevangen. De afgelopen jaren hebben gemeentelijke BOA’s gebruik gemaakt van de zogeheten bestuurlijke strafbeschikking en de daarbij behorende vergoedingsre- geling voor gemeenten. De boeteopbrengsten vloeien in de Rijkskas. Het Rijk keert via de vergoedingsregeling een bedrag uit aan gemeenten, zodat gemeenten kunnen blijven investeren in opleiding en middelen voor de BOA’s op straat. Deze vergoedingsregeling maakte dat handhaving binnen de overheid ook echt als een geza- menlijke verantwoordelijkheid werd gevoeld.
Dat gemeenten deze verantwoordelijkheid nog steeds voelen en nemen blijkt ook uit het feit dat gemeenten pleiten voor meer bevoegdheden voor de BOA in de openbare ruimte. Ook willen gemeenten de samenwerking met de politie verder optimaliseren. Geen taakverschuiving, maar juist taakaanvulling, zodat leefbaarheid en veiligheid in wijken en buurten verder kan worden vergroot.

Instantie Vereniging Nederlandse Gemeenten
Auteur Vereniging van Nederlandse Gemeenten
Soort instantie Vereniging
Datum 2014
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Boete, Gemeente, Handhaving, Kosten, Opbrengsten

Terug naar bibliotheek