Handleiding behorende bij het veiligheidsplan voor evenementen

1 januari 2014

Auteur(s): Gemeente Schagen
Instantie: Gemeente Schagen Bekijk Download

Inleiding

De vergunninghouder (meestal de organisator van het evenement) is bij het houden van een evenement primair verantwoordelijk voor de orde, veiligheid en de gezondheid van de deelnemers en bezoekers op het evenemententerrein. Hij / zij moet daarom voor de bestrijding van kleine incidenten zelf zorg dragen voor voldoende toezicht.

De burgemeester kan op grond van artikel 2.2.2 van de Algemene Plaatselijke Verordening voorschriften en beperkingen aan het evenement verbinden, bijvoorbeeld ten aanzien van de openbare orde, gezondheid, (brand)veiligheid en het voorkomen van wanordelijkheden. Als hij, op basis van een risicoanalyse van de politie, de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord en/of organisator verwacht dat de risico’s zodanig zijn, dat er (extra) inzet van de hulpdiensten nodig is, kan de burgemeester van de organisator in de vergunningvoorwaarden een veiligheidsplan eisen.

Bij elke binnengekomen aanvraag voor een evenement wordt door de gemeente een risicoscan gebruikt. Deze risicoscan, welke is opgesteld door de Veiligheidsregio en Politie en aan de gemeenten is aangeboden, bepaalt in eerste instantie de zwaarte van het evenement en maakt daarbij onderscheid in drie categorieën:
- Risico-evenement;
- Aandacht-evenement;
- Regulier-evenement.

Indien uit de risicoscan naar voren komt dat het evenement een risico-evenement betreft, is het opstellen van een veiligheidsplan vereist.

Bij een aandacht-evenement ligt de beoordeling hiervan bij de gemeente, in overleg met de hulpverleningsdiensten en is afhankelijk van het soort evenement.

Voor een regulier- evenement is geen veiligheidsplan vereist.

Een (model) veiligheidsplan, zoals deze door de gemeente wordt gehanteerd, is op aanvraag digitaal leverbaar.

In het veiligheidsplan dient, naast de basisgegevens over het evenement (zie veiligheidsplan, blz. 1 onder 1. Beschrijving van het evenement"), te worden opgenomen welke maatregelen de organisator heeft genomen om de openbare orde, gezondheid en (brand) veiligheid tijdens het evenement te waarborgen en hoe wanordelijkheden / (voorzienbare) incidenten worden bestreden (zie verder in het veiligheidsplan). Meteen bij de vergunningaanvraag moet het eerste concept van het veiligheidsplan worden ingediend. Dit plan zal ter beoordeling worden voorgelegd aan de hulpdiensten. Zij leveren hun adviezen aan, waarna de organisator het veiligheidsplan kan aanpassen en de definitieve versie uiterlijk twee weken voor het evenement kan aanleveren. Het definitieve veiligheidsplan is minimaal twee weken vóór aanvang van het evenement gereed en ingeleverd bij de gemeente.

Het veiligheidsplan voorziet in de maatregelen die de organisator neemt bij het voorkomen en afhandelen van kleine incidenten. Bij grotere incidenten, waarbij de inzet van de hulpdiensten noodzakelijk blijkt, treden de daarvoor bestemde plannen en procedures in werking en krijgt één van de hulpdiensten de leiding over het afhandelen van het incident. In het uiterste geval kan hetRegionaal Crisisplan (deelplan Bevolkingszorg voor de gemeente) worden opgestart, waarbij de burgemeester het opperbevel voert. De maatregelen die in het veiligheidsplan zijn opgenomen, zijn niet uitputtend.

De organisator blijft te allen tijde verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid van de bezoekers en een ordelijk verloop van het evenement.

Noot: Het veiligheidsplan kan een onderdeel zijn van een multidisciplinair draaiboek indien uit de risicoscan blijkt dat het een aandacht- of risico-evenement betreft. Het veiligheidsplan is altijd een onderdeel van de vergunning.

Instantie Gemeente Schagen
Auteur Gemeente Schagen
Soort instantie Gemeente
Datum 1 januari 2014
Publicatienr. Versie 20140101/GB
ISBN
Trefwoorden Evenement, Evenementenvergunning, Veiligheid, Veiligheidsplan

Terug naar bibliotheek