Handreiking (co- )vergisting van mest

7 juli 2009

Auteur(s): Infomil
Instantie: Infomil Bekijk Download

Achtergrond
Vergisting van energierijke afvalstoffen voor de productie van biogas kan een belangrijke bijdrage leveren aan de nationale doelstelling op het gebied van duurzame energie en aan een duurzame ontwikkeling van het platteland. Vergisting van dierlijke mest verloopt beter en is meer rendabel wanneer die samen met een andere afval- of reststof wordt vergist. De praktijk heeft uitgewezen dat de vergunningverlening bij deze vormen van mestverwerking tot onduidelijkheid en ook tot controverse kan leiden. De praktijk laat echter ook zien dat de totstandkoming van een co-vergistingsinstallatie sterk wordt bevorderd door een gedegen voorbereiding en goede begeleiding van plan tot en met uitvoering. Door vooraf rekening te houden met belangen van derden kunnen problemen in de vergunningsprocedure worden voorkomen.
April 2005 is er voor de vergunningverlening een Handreiking (co-)vergisting van mest uitgebracht. Deze tekst is een update van die Handreiking waarin zijn verwerkt:
• Wijzigingen in de Meststoffenwet en de bijproductenregelgeving,
• Wijzigingen in de Wet op de ruimtelijke ordening,
• Aanbevelingen voor de milieueisen die zijn gedaan na een onderzoek van de VROM-inspectie.

Reikwijdte en status van de handreiking
Deze handreiking is primair bedoeld voor vergunningverleners bij gemeenten, provincies en waterschappen die aanvragen voor bouw-, milieu- en waterwetvergunningen beoordelen. Daarnaast biedt deze handreiking ook waardevolle informatie voor ondernemers die het oprichten van een vergistingsinstallatie overwegen. De handreiking is alleen van toepassing op (co-)vergistingsinstallaties voor mest. De handreiking is geen wet. Gemotiveerd afwijken van de handreiking is mogelijk om maatwerk te bieden. In deze handreiking wordt verwezen naar wetten en wettelijke bepalingen die uiteraard wel rechtstreeks het juridische kader bepalen.

De volgende onderwerpen worden in deze handreiking niet behandeld:
• Gebruik als meststof: (Co-)vergiste mest is onder voorwaarden (zie 3.4) een (dierlijke) meststof. De handreiking gaat echter niet in op het afzetten en uitrijden van mest onder de Meststoffenwet. Informatie hierover is te verkrijgen bij het LNV-loket .
• De arbeidsveiligheid: veel van de risico's van een vergistingsinstallatie zoals bijvoorbeeld de gezondheidseffecten van zwavelwaterstof dat bij incidenten vrij kan komen en de kans op brand of explosie zijn vooral intern. Arbeidsveiligheid is dus een grote zorg rond vergistingsinstallaties. Hoewel een aantal aanbevelingen in deze handreiking ook arbeidsveiligheid verbeteren, is deze handreiking niet afdoende om arbeidsveiligheid te verzekeren. Voor meer informatie kunt u terecht bij de arbeidsinspectie.
• De subsidiemogelijkheden: voor meer informatie over de subsidiemogelijkheden rondvergistingsinstallaties kunt u terecht bij Agentschap NL (http://www.senternovem.nl/sde/).
• Andere soorten vergisting: deze handreiking is geschreven voor covergisting van mest met
bepaalde reststromen. Vergisting wordt ook zonder dierlijke mest toegepast op reststromen van uitsluitend plantaardige of dierlijke oorsprong (anders dan mest) of een combinatie daarvan. Maar dan is geen sprake van een (dierlijke) meststof maar een afvalstof. Deze handreiking bevat informatie die ook in die situaties relevant kan zijn, maar bijvoorbeeld de relatie met ruimtelijke ordening, de Meststoffenwet, de EG-verordening voor dierlijke bijproducten en de afvalstoffenregelgeving kan dan totaal anders zijn.

Instantie Infomil
Auteur Infomil
Soort instantie Agentschap
Datum 7 juli 2009
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Bio-energie, Duurzaam(heid), Energie, Handreiking, Mest, Milieu, Vergisten

Terug naar bibliotheek