Handreiking Evenementenveiligheid 2011 Deel III, Gemeenten: de regie in handen

2011

Auteur(s): Syan Schaap, Mari van Dorst
Instantie: Ministerie van Veiligheid en Justitie Bekijk Download

Het belang van veilige evenementen
Veilige evenementen zijn in ieders belang. Bezoekers willen ongestoord kunnen vieren, genieten en beleven. Omwonenden en ondernemers willen geen overlast en onveiligheid. De organisator van het evenement heeft het (commerciële) belang om een goede prestatie neer te zetten. De politie, de brandweer medische diensten hebben belang bij veilige evenementen vanuit hun kerntaak op het gebied van veiligheid en gezondheid.

Verantwoordelijkheid gemeente
Deze handreiking evenementenveiligheid voor gemeenten gaat in op de rol van de gemeente en de burgemeester bij veilige evenementen. Evenementen zijn voor de gemeente een bron van vermaak, profilering en inkomsten. Tegelijkertijd is de gemeente verantwoordelijk voor het waarborgen van de veiligheid en de gezondheid.
Het organiseren van een evenement is een recht dat iedere burger heeft. Dit brengt verantwoordelijkheden met zich mee op het gebied van veiligheid en gezondheid. De gemeente ziet hierop toe, stelt grenzen en handhaaft deze grenzen.
De voorbereiding op (risicovolle) evenementen ligt voor de hulpverleningsdiensten in de lijn met de voorbereiding op crisisbeheersing.1 Het helpt ze om zich goed voor te bereiden en een effectieve commandostructuur te hanteren. Dit vraagt om een goede balans tussen feest en veiligheid.

Koppeling met HEV en Evenement Assistent
Deze handreiking sluit aan op de overige delen van de landelijke Handreiking Evenementenveiligheid 2011 (hierna: HEV). Waar in deel II van de HEV de nadruk ligt op het proces van advisering van de gemeente (en dus de adviserende diensten), staat in deze handreiking de rol van de gemeente centraal. De handreiking levert tevens een bijdrage aan de vermindering van de regeldruk voor organisatoren.2 Ze legt hiervoor een koppeling met het instrument Evenement Assistent, een hulpmiddel dat nog in ontwikkeling is (zie deel IV van de HEV).

Doelgroep
Deze handreiking is in de eerste plaats bedoeld voor burgemeesters en medewerkers van gemeenten die in hun functie te maken hebben met veiligheid en gezondheid op evenementen. De handreiking geeft daarnaast iedereen die (professioneel) betrokken is bij evenementen inzicht in de rol van de gemeente.
De handreiking gaat uit van een gebruiker die professional is op het gebied van de gemeentelijke organisatie en werkprocessen. De kennis en ervaring van gemeentelijke medewerkers en bestuurders op het gebied evenementenveiligheid lopen in de praktijk sterk uiteen. De handreiking gaat uit van een beperkte kennis van de gemeentelijke taken op het gebied van evenementenveiligheid, om zodoende toepasbaar te zijn voor de gehele doelgroep.

Aard van het document
De handreiking is richtinggevend, maar niet normerend. De handreiking is opgesteld als advies. Gemeenten hebben de lokale autonomie om te bepalen hoe de handreiking wordt toegepast binnen de eigen context. Suggesties die in de handreiking worden gedaan, zijn opgesteld vanuit het uitgangspunt van optimale zorg voor veilige evenementen.

Focus en afbakening
De focus van de handreiking ligt op evenementen met een vergunning. Diverse activiteiten in de gemeente kunnen gelijksoortige kenmerken hebben als evenementen: denk aan openbare manifestaties, markten en televisieschermen bij het voetbal. De handreiking biedt de gemeente ook handvatten voor het waarborgen van de veiligheid bij dergelijke activiteiten.
De gemeente kan op veel terreinen met evenementen te maken krijgen: onder meer milieu, verkeer en vervoer, openbare werken, economisch, sport- en cultuurbeleid. De handreiking beperkt zich tot de gemeentelijke verantwoordelijkheid op het gebied van veiligheid en gezondheid.4
De handreiking is in eerste instantie een basisdocument voor alle gemeenten. Ze beschrijft ‘wat’ de gemeente kan doen aan de zorg voor veilige evenementen. Het document sluit aan op de zeven processtappen van de HEV5 en bevat de aandachtspunten die daarbij aan de orde zijn. Er is nog meer te zeggen over ‘hoe’ de gemeente haar taken kan uitvoeren.
De behoefte bij de doelgroep aan meer kennis, inzicht en ondersteuning op diverse inhoudelijke thema’s rond evenementenveiligheid is groot. Deze handreiking voor gemeenten vormt hiervoor een startpunt. Het is aan eenieder die zich betrokken voelt bij veilige evenementen, om zich in te zetten voor het ontwikkelen en delen van kennis en inzichten op dit gebied.

Leeswijzer
De handreiking bestaat uit vier hoofdstukken. Na de inleiding (1) gaat de handreiking achtereenvolgens in op wetgeving, regelgeving en beleid (2), de gemeentelijke organisatie (3) en de behandelaanpak (4). De bijlagen bestaan uit een checklist per processtap (bijlage I), een serie inhoudelijke aandachtspunten (bijlage II) en een begrippenlijst (bijlage III).

Instantie Ministerie van Veiligheid en Justitie
Auteur Syan Schaap, Mari van Dorst
Soort instantie Ministerie
Datum 2011
Publicatienr. versie 1.0 Definitieve versie
ISBN
Trefwoorden Evenement, Evenementenvergunning, Gemeente, Handhaving, Handreiking, Veiligheid

Terug naar bibliotheek