Handreiking Evenementenveiligheid 2011 Deel V, risicoprofiel evenement

22 december 2011

Auteur(s): H. van Hijum, Drs. R.H. Johannink, Dr. E. Pruyt, N.K. van As
Instantie: Infopunt veiligheid.nl Bekijk Download

INLEIDING
Uitgangspunten
Deel V kan niet los worden gezien van de beschreven uitgangspunten in deel I van de handreiking evenementenveiligheid (hierna HEV) en (de uitwerking) van het procesmodel evenementenveiligheid in deel II. De volgende uitgangspunten zijn dan ook relevant:1
De organisator van een evenement dient op basis van een (digitaal) aanvraagformulier een melding/aanvraag in. Een uitvraagprotocol bevordert het ontsluiten van informatie voor een succesvol verloop van processtap 2. De Evenement assistent kan hierbij ondersteunen, zie deel IV.
Voor het bepalen van de behandelaanpak wordt - op basis van een risicoscan - het evenement geclassificeerd. De HEV gaat uit van classificatie in een meldingsplichtig (0), regulier (A), aandachts- (B) of risicovol (C) evenement. Zie ook deel III van deze handreiking.
De behandelaanpak betreft het weigeren of (onder voorwaarden) verlenen van relevante vergunningen/ontheffingen, al dan niet op basis van een monodisciplinair of integraal veiligheidsadvies. Bij een risicovol evenement wordt een adviesfase ingelast en optioneel bij aandachtsevenementen. Tot slot vindt registratie plaats van de aankondiging, melding of vergunning op de evenementenkalender. Deze kalender en het verzoek voor een integraal veiligheidsadvies vormen het begin van de derde processtap: signaleren en integraal adviseren.
Belangrijke deelprocessen binnen die derde processtap zijn het inventariseren en analyseren van risico’s en capaciteiten voor het beïnvloeden daarvan: het ‘risicoprofiel evenement’. Dit risicoprofiel ondersteunt de integrale advisering.
Bij het ontwerp van het risicoprofiel evenement zijn de incidenttypen gecategoriseerd tegen de achtergrond van de Handreiking regionaal risicoprofiel. De te behalen maatregelen en voorzieningen (capaciteiten) zijn gecategoriseerd tegen de achtergrond van het Referentiekader regionaal crisisplan.2
Relevante incidenttypen
De methode waarvan gebruik wordt gemaakt om de risico’s te inventariseren en analyseren is de Nationale Risicobeoordelingmethodiek. Uitgangspunt is een all-hazard approach. De voor het evenement relevante incidenttypen zijn geweld, gedrang en ongelukken.
Geweld heeft betrekking op rellen, massale vechtpartijen en andere gewelddadigheden. Voor wat betreft aanslagen op objecten, subjecten en diensten in het kader van het ‘stelsel bewaken en beveiligen’ wordt verwezen naar de door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid ontwikkelde werkwijze bij nationale evenementen.
Gedrang heeft betrekking op verdrukking/stuwing binnen menigten, als gevolg van een hoge dichtheid van mensen op een bepaald grondoppervlak, een grote mate van ingeslotenheid van mensen (beperkte bewegingsruimte en vluchtwegen) en een ‘triggerincident’ waardoor de stuwing wordt veroorzaakt.
Ongelukken hebben betrekking op incidenten op of in de directe omgeving van het evenemententerrein. Deze incidenten zijn ontleend aan de maatschappelijke thema’s uit de Handreiking regionaal risicoprofiel.
Voor wat betreft de impact van elk incidenttype wordt uitgegaan van vijf van de tien gehanteerde criteria in de Handreiking regionaal risicoprofiel, namelijk: doden, gewonden of zieken, lichamelijk lijden, sociaal psychologische impact (angst/woede) en aantasting lokaal of regionaal bestuur. Eventueel kunnen de impactcriteria economische en ecologische veiligheid ook worden gewogen.
Capaciteiten
Een tweede subactiviteit bij processtap drie is het inventariseren en analyseren van de capaciteiten. Hiervoor is aangesloten bij de definities van de capaciteiten uit het Referentiekader regionaal crisisplan. De capaciteiten zijn - in afwijking van de Handreiking regionaal risicoprofiel - als volgt gecategoriseerd: ordehandhaving, opsporing, brand- en ongevalsbestrijding, emissiebestrijding, acute gezondheidszorg, publieke gezondheidszorg, communicatie, publieke zorg en omgevingszorg.

Het maken van een risicoprofiel is niet eenvoudig en vergt enige oefening. Het ontwikkelde hulpmiddel ondersteunt de (integrale) beeld-, oordeels- en besluitvorming over incidentscenario’s bij het evenement en de daarop af te stemmen maatregelen en voorzieningen (capaciteiten). Het volgende hoofdstuk beschrijft stap voor stap het gebruik van het risicoprofiel evenement.

Instantie Infopunt veiligheid.nl
Auteur H. van Hijum, Drs. R.H. Johannink, Dr. E. Pruyt, N.K. van As
Soort instantie Overheid
Datum 22 december 2011
Publicatienr. conceptversie 1.0
ISBN
Trefwoorden Evenement, Evenementenvergunning, Gemeente, Handhaving, Veiligheid, Veiligheidsregio

Terug naar bibliotheek