Handreiking publieksevenementen GHOR Fryslân

27 mei 2013

Auteur(s): GHOR Fryslân
Instantie: GHOR Fryslân Bekijk Download

Inleiding
De veiligheidsregio Fryslân kent sinds maart 2012 een vastgesteld regionale aanpak evenementen in Fryslân. Dit evenementenbeleid beschrijft de afspraken die regionaal zijn gemaakt over de wijze waarop gemeenten en hulpdiensten omgaan met risicovolle evenementen. Het regionaal evenementenbeleid beschrijft een aantal regionale afspraken met betrekking tot evenementen in Fryslân. Een van de afspraken betreft de classificatie van evenementen. Gemeenten zijn volgens afspraak verplicht om hun evenementen te classificeren. Hierbij moeten ze een risico-inschatting maken of het evenement regulier (A), aandacht (B) of risicovol (C) is. De belasting zit vooral in de risico’s ten aanzien van openbare orde en veiligheid, mobiliteit en de verwachte druk vanuit het evenementen op de hulpverleningsdiensten. Het classificeren van het evenement gebeurt aan de hand van een hulpmiddel uit het regionaal evenementenbeleid (afkomstig van de Handreiking Evenementenveiligheid). De classificatie van evenementen heeft ook gevolgen voor de werkwijze van bureau GHOR Fryslân. Deze komt daarom geregeld in dit stuk terug.
GHOR Fryslân is de Geneeskundige HulpverleningsOrganisatie in de Regio. GHOR Fryslân zorgt er voor dat de zorgorganisaties tijdens een crisis als een samenhangende zorgketen kunnen optreden om zo gezondheidsrisico’s voor burgers te voorkomen of beperken. Dit doet de GHOR in samenwerking met de zorgorganisaties, veiligheidsorganisaties en gemeente(n).
GHOR Fryslân is verantwoordelijk voor de coördinatie van het opschalen van de dagelijkse zorg. De GHOR richt zich op acute gezondheidszorg: medische zorg op plaats van het incident en het vervoer van slachtoffers, en op publieke gezondheidszorg: het beschermen van de volksgezondheid. GHOR-functionarissen coördineren en regisseren de inzet van alle zorgorganisaties, waaronder de regionale ambulance voorziening, ziekenhuizen, huisartsen en de GGD. De zorgorganisaties zijn zelf verantwoordelijk voor het verlenen van verantwoorde zorg, ook tijdens rampen en crises en dus verantwoordelijk voor de voorbereiding daarop.
Bureau GHOR Fryslân, onderdeel van Veiligheidsregio Fryslân, is tijdens en in de voorbereiding op een crisis de verbindende schakel tussen de zorgorganisaties, veiligheidsorganisaties en gemeente(n). Onder andere door het opleiden, trainen en oefenen van GHOR-functionarissen en het maken van afspraken met en adviseren van zorgorganisaties en gemeenten ten behoeve van de geneeskundige hulpverlening tijdens rampen en crises.
Evenementen
Alle aangemelde evenementen worden op een regionale evenementenkalender geplaatst. Het onderhoud van en toezicht op de evenementenkalender is neergelegd bij de Politie Noord Nederland. De evenementenkalender wordt gepubliceerd op het extranet van Veiligheidsregio Fryslân. De regionale evenementenkalender heeft als belangrijkste doel ongewenste samenloop van evenementen in een vroegtijdig stadium te onderkennen.
Definitie evenement
Voor de definitie van het begrip ‘evenement’ wordt aangesloten bij de definitie zoals vermeld in de (model) algemene plaatselijke verordening (APV) van de Vereniging Nederlandse Gemeenten. Het is een brede begripsomschrijving waarop slechts enkele uitzonderingen worden gemaakt. De definitie luidt: ‘elke voor publiek toegankelijke verrichting van vermaak.’

Evenementenclassificatie
Voor evenementen zijn een drietal classificaties erkend:
• Reguliere evenementen (A) waarbij de aanwezigheid van risico’s (zeer) onwaarschijnlijk is.
• Aandachtsevenementen (B) waarbij de aanwezigheid van risico’s aannemelijk is.
• Risicovolle evenementen (C) waarbij de aanwezigheid van risico’s zeer waarschijnlijk is.

Handreiking
Deze ‘Handreiking publieksevenementen Bureau GHOR Fryslân’ beschrijft in detail de rol van de GHOR en bureau GHOR bij evenementen. Het gaat om de rol voor, tijdens en na evenementen. In de handreiking van de GHOR wordt gekeken naar de relatie die de GHOR heeft met verschillende partijen zoals gemeenten, andere hulpdiensten, organisatoren van evenementen en partijen die de neeskundige hulpverlening organiseren. De handreiking beschrijft ook voor die partijen de verplichtin- gen, verantwoordelijkheden en afspraken die hieruit voortkomen.
Doelgroep
De handreiking is bedoeld voor de Friese gemeenten, de ketenpartners van de GHOR, organisatoren van evenementen en de medewerkers van bureau GHOR. Het is gebaseerd op de ‘landelijke handreiking geneeskundige advisering publieksevenementen’ en ‘Handreiking Evenementenveiligheid (HEV) 2011’ en de ‘regionale aanpak evenementen Fryslân’ van Veiligheidsregio Fryslân.
Doel
Het doel van deze handreiking is duidelijkheid verschaffen over geneeskundige en gezondheidskundi- ge advisering en hulpverlening bij evenementen en de afspraken daarover met de diverse bij evene- menten betrokken organisaties. De handreiking heeft een groot aantal bijlagen, die het beschrevene moeten verduidelijken en/of ondersteunen.
De handreiking inclusief bijlagen vindt u terug op de website van bureau GHOR Fryslân: www.ghorfryslan.nl.

Instantie GHOR Fryslân
Auteur GHOR Fryslân
Soort instantie Geneeskundige hulpverleningsorganisatie
Datum 27 mei 2013
Publicatienr. Versie 1.0 Definitieve versie
ISBN
Trefwoorden Evenement, Evenementenvergunning, Hulpverlening

Terug naar bibliotheek