Handreiking Veiligheid bij grootschalige evenementen in de regio Twente

27 april 2006

Auteur(s): Regio Twente
Instantie: Regio Twente Bekijk Download

Grootschalige publieksevenementen in Nederland vinden sinds de jaren zestig steeds meer plaats. Het aantal, met meer dan 1000 bezoekers, groeide in de periode 1988 – 2001 van 4500 tot 8000. Bij deze evenementen is een goede organisatie van de veiligheid onontbeerlijk. Om die veiligheid te borgen dienen betere afspraken tussen gemeenten, hulpverleningsdiensten en de evenementenorganisator gemaakt te worden. Vanzelfsprekend geldt dit niet alleen voor dergelijke massale evenementen; ook de kleinere evenementen dienen vanwege die borging van de veiligheid niet uit het oog te worden verloren.
De belangrijkste praktijkervaring is dat er op dit moment een uniform beleid over veiligheidseisen bij grootschalige evenementen ontbreekt en dat daaraan wel degelijk behoefte is vanuit diverse betrokken partijen (hulpdiensten, gemeenten en organisatoren). Middels de voorliggende Handreiking is er een instrument beschikbaar waardoor een goede risicoanalyse van een evenement uitgevoerd kan worden. Op basis van de hieruit voortgekomen risico-gegevens is het mogelijk dat de vergunningverlener concrete veiligheidsvoorschriften verbindt aan de vergunning van desbetreffend evenement.
Er zijn met betrekking tot de afdoening van een vergunning voor een (grootschalig) evenement een aantal aanbevelingen uit de praktijk beschikbaar. De belangrijkste aanbeveling is dat uniformiteit in de advisering door de hulpdiensten over veiligheid bij grootschalige evenementen moet worden geborgd. Dat gebeurt in de Handreiking door, onder regie van de Hulpverleningsdienst Regio Twente, bij grotere evenementen een integraal advies van de hulpdiensten uit te brengen. Verder dient er een regionale evenementenkalender te komen, waarmee zowel de gemeenten, hulpdiensten en organisatoren kunnen werken om vroegtijdig in te kunnen spelen op het aantal evenementen en de inzet van hulpverleners hierbij.
Doel
De Handreiking bestaat uit twee instrumenten: instrument 1 het risicoanalysemodel en instrument 2 het beleidspakket voor de advisering van de hulpdiensten. Doel van beiden is betrokken partijen duidelijk is welke veiligheidsaspecten een rol spelen bij (grootschalige) evenementen en dat vooraf ingeschat kan worden welke partijen op welk moment betrokken worden om op deze aspecten te adviseren. Hierbij is uniformiteit in beleid van belang. Deze Handreiking heeft vooral betrekking op de grootschalige evenementen. Een grootschalig evenement is een evenement waarvan de aard of de publieksaantrekkelijke werking vanuit oogpunt van de openbare orde en veiligheid dusdanig grootschalig is, dat in het borgen van de veiligheid zonder nadere regels niet kan worden voorzien.
Instrument 1: Risico-analysemodel
Om tot een goede en uniforme risicoanalyse te komen is een model ontwikkeld dat evenementen op basis van drie aspecten (soort evenement, samenstelling van het publiek en plaats en tijdstip van het evenement) analyseert. Elk aspect heeft meerdere factoren, waar een score aan wordt toegekend. Op basis van deze scores wordt een evenement in een klasse (zwaarte) ingedeeld.
Hierbij zijn er de volgende drie klassen;
• Klasse A:
• Klasse B:
• Klasse C:
Reguliere evenementen (ongeveer 75% van de evenementen in de regio) Evenementen met verhoogde aandacht voor hulpdiensten (ongeveer 20% van de evenementen in de regio)
Risico-evenementen (ongeveer 5% van de evenementen in de regio)
Bij een klasse A evenement ligt de rol van advisering over veiligheid bij de gemeente zelf. Hierbij wordt de lokale brandweer en politie om advies gevraagd. De overige (regionale)hulpdiensten zijn dan meestal niet betrokkenen bij de advisering.

Bij een klasse B en klasse C evenement wordt er door de hulpdiensten een integraal advies opgesteld. Hierbij is een integrale benadering van de veiligheid bij het totstandkomen van het advies aan de vergunningverlener de rode draad. De gemeente richt dan het verzoek tot integraal advies aan de Hulpverleningsdienst Regio Twente.
Door Hulpverleningsdienst Regio Twente wordt in de nieuwe systematiek het traject van advisering centraal gecoördineerd, waarbij de betrokken hulpdiensten afzonderlijk om advies wordt gevraagd. Uiteindelijk wordt er één integraal advies (een bundeling van de adviezen per hulpdienst) ten aanzien van de veiligheid voor het evenement aan de vergunningverlener afgegeven.
Instrument 2: Pakket voor advisering hulpdiensten
Per klasse evenement zijn de wijze van advisering en de bijbehorende maatregelen ten aanzien van preventie, preparatie en repressie bepaald. Hierbij is eveneens aangegeven welke hulpdiensten en eventuele overige actoren betrokken dienen te zijn bij die advisering.
Voor die advisering is per hulpdienst een beleidspakket opgesteld waarin de relevante aspecten en de hierbij behorende wettelijke grondslag en/of afgesproken richtlijn ten aanzien van de veiligheid bij evenementen is opgenomen. Het is wenselijk deze werkwijze bij de afzonderlijke hulpdiensten als beleid vast te stellen en in de reguliere werkprocedures te integreren.
Bijlagen
Er is diverse wet- en regelgeving dat raakvlakken heeft met veiligheid bij grootschalige evenementen. Vanuit zowel de gemeente (Gemeentewet, Algemene Plaatselijke Verordening) als de hulpdiensten (Brandweerwet, Politiewet, Wet rampen en zware ongevallen) zijn er handvatten voor het stellen van (veiligheids-)eisen aan grootschalige evenementen. Een overzicht van deze wet- en regelgeving is voor de volledigheid opgenomen in de bijlage bij deze Handreiking. Daarnaast zijn er diverse handige checklisten in de bijlagen aan te treffen.

Instantie Regio Twente
Auteur Regio Twente
Soort instantie Gemeenschappelijke regeling
Datum 27 april 2006
Publicatienr. Versie 1.1
ISBN
Trefwoorden Beleid, Evenement, Evenementenvergunning, Handreiking, Hulpverlening, Monstertruck, Veiligheid, Veiligheidsregio, Vergunning, Verkeersveiligheid, Vuurwerkshow

Terug naar bibliotheek