Handreiking veiligheid evenementen

12 april 2010

Auteur(s): Gemeente Amsterdam
Instantie: Gemeente Amsterdam Bekijk Download

Achtergrond en doel handreiking
In Amsterdam worden jaarlijks veel evenementen georganiseerd. Deze evenementen lopen uiteen van kleinschalige evenementen met een klein aantal bezoekers tot zeer grootschalige evenementen zoals SAIL, waar meer dan één miljoen bezoekers komen. Ook de activiteiten per evenement en de diverse evenemententerreinen verschillen sterk.
De voorbereiding van evenementen vindt in principe op stadsdeelniveau plaats tenzij een evenement risicovol is. Dan wordt de voorbereiding gecentraliseerd. Geconstateerd is dat er verschillen bestaan in de voorbereiding van evenementen en dat de kennis en ervaring over evenementen verschilt (vaak persoonsgebonden). Doel van deze handreiking is eenduidigheid te krijgen in en alertheid te ontwikkelen bij de voorbereiding van de evenementen zodat deze zo ongestoord en veilig mogelijk plaats kunnen vinden. Daarom moet duidelijk zijn:
1. wie waar verantwoordelijk voor is (verantwoordelijkheidsstructuur),
2. hoe risico’s kunnen worden geïdentificeerd en
3. welke maatregelen getroffen kunnen worden.
In deze handreiking staat dat beschreven. Bij de opstelling zijn de conclusies en aanbevelingen uit de rapporten over Hoek van Holland en Apeldoorn betrokken.

Doelgroep en afbakening
Dit document is bedoeld als handreiking voor de veiligheidspartners om hen te ondersteunen in de voorbereidingen van een evenement in de openbare ruimte. Het gaat dus over de veiligheidsaspecten bij evenementen; de overige onderdelen van een evenementenvergunning vallen buiten het bereik van deze handreiking. Daarvoor wordt momenteel een handboek opgesteld door het Evenementenbureau (aanscherping van het huidige draaiboek evenementen).
In de handreiking staat het wettelijk kader en de verantwoordelijkheidsverdeling tussen stadsdeel en centrale stad. Ook voorziet de handreiking in een werkwijze waardoor evenementen eenduidiger worden voorbereid. De werkwijze bestaat uit verschillende stappen die moeten worden doorlopen: classificatie, risico-inventarisatie, voorstel maatregelen, check en natuurlijk bestuurlijke besluitvorming. Tot slot bevat de handreiking nog enkele aandachtspunten.

Beheer handreiking
Onderliggend document is een zogenaamd ‘voortschrijdend’ document. Dat houdt in dat dit document continue aangevuld en verbeterd wordt bij voortschrijdend inzicht. Aanvullingen of verbeterpunten kunnen worden doorgegeven aan de directie Openbare orde en veiligheid (OOV) en zullen telkens worden besproken in de subvijfhoek. OOV beheert zodoende de handreiking. Bij aanpassingen van principiële aard, worden deze vanzelfsprekend voorgelegd aan het bevoegd gezag.

Leeswijzer
Alvorens nader in te gaan op de werkwijze (hoofdstuk 3) wordt in hoofdstuk 2 eerst het kader en de verantwoordelijkheden van evenementen omschreven. In hoofdstuk 4 staan nog enkele aandachtspunten opgesomd. De handreiking bevat ook diverse bijlagen. Deze dienen als hulpmiddel tijdens de voorbereidingen. Bedoeling is een digitale spreadsheet te maken om het invullen van de risico-analyse eenvoudiger te maken.

Instantie Gemeente Amsterdam
Auteur Gemeente Amsterdam
Soort instantie Gemeente
Datum 12 april 2010
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Evenement, Evenementenvergunning, Gemeente, Veiligheid, Veiligheidsplan

Terug naar bibliotheek