Hoe Kan Eindhoven zelfvoorzienend worden in de productie van voedsel?

2013

Auteur(s): Jochem Romkema
Instantie: Auteur Bekijk Download

De voornaamste reden van dit onderzoek is om een bijdrage te leveren aan de vraag: 'hoe kan Eindhoven tegen 240 klimaatneutraal zijn? De inwoners van de stad verbroken namelijk veel meer energie, grondstoffen en ruimte dan het gemeentelijk oppervlak groot is. we importeren het grootste deel van onze behoefte uit andere delen van het land en de wereld. Voor het consumptiegedrag van ons voedsel is ruim 2,5 maal onze aarde nodig, om in grondstoffen en ruimte te voorzien, indien iedereen zo zou eten.
Dit onderzoek richt zich op het toepassen van stadslandbouw in de gemeente Eindhoven. Stadslandbouw is kort gezegd het verbouwen en kweken van voedsel (groente, fruit en vee/vis) in en rond steden, met enkele bijbehorende kenmerken:
- Stadslandbouw gaat om een industrie of nijverheid (waarbij dus zowel commerciƫle stadslandbouw als niet-commerciƫle stadslandbouw valt)
- Er is onderscheid tussen intra-urbane (binnen de stad) en peri-urbane (langs de randen van de stad) stadslandbouw
- Het gaat niet alleen om de productie van voedsel, maar ook om de verwerking en verspreiding van voedsel en daaraan gerelateerde diensten
- Stadslandbouw maakt gebruik van hulpbronnen, producten en diensten uit de stad en levert vervolgens weer hulpbronnen, producten en diensten aan de stad
- Stadslandbouw kan zich zowel op permanente locaties in een stad bevinden als op tijdelijke, die elkaar steeds afwisselen.

Instantie Auteur
Auteur Jochem Romkema
Soort instantie Auteur
Datum 2013
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Duurzaam(heid), Gebiedsontwikkeling, Stadslandbouw, Stedenbouw

Terug naar bibliotheek