Informatiebulletin duurzaam bodembeheer

2014

Auteur(s): Provincie Groningen
Instantie: Provincie Groningen Download

Eind 2012 ontving u van ons de laatste versie van de ‘Nieuwsbrief duurzaam bodembeheer’. Inmiddels is er op het gebied van bodembeheer natuurlijk weer van alles gebeurd. Hoogste tijd om u weer eens te informeren.

Informatiebulletin
De meest in het oog springende verandering is in eerste instantie misschien wel de naamsverandering: informatiebulletin in plaats van nieuwsbrief. Een nieuwsbrief is kort, krachtig en actueel. Met u als onze doelgroep zijn wij van mening dat er meer behoefte is aan verdieping van de onderwerpen. Ons doel is in ieder geval om onze lezers te informeren over de volle breedte van duurzaam bodembeheer. Dat betekent langere artikelen, soms zelf wetenschappelijk van aard. En ook is er niet elke maand iets nieuws te melden; de veranderingen in dit werkveld verlopen gestaag. Vandaar dat we nu gekozen hebben voor de naam informatiebulletin, zodat we u kunnen meenemen in de ontwikkelingen die er spelen, kennis en ervaringen kunnen delen.
En ook om u te kunnen laten zien dat bodembeheer meer is dan alleen bodemsanering en dat bodembeheer niet alleen wordt uitgevoerd door een afdeling milieu. De bodem staat in feite aan de basis van alle ontwikkelingen die er plaatsvinden, je krijgt er altijd mee te maken (denk o.a. grondverzet, kabels en leidingen, bodemenergie, landschap, water etc.). Je kunt er wel een boek over schrijven. Wij beperken ons hier tot een informatiebulletin op het gebied van bodem, ondergrond, waterbodem en hergebruik van grondstromen.

Grote diversiteit
Graag willen wij u informeren over de ontwikkelingen van de afgelopen periode. Daarbij proberen we de diversiteit weer te geven die we zelf waarnemen in ons werkveld. Intern stemmen wij beleid- en uitvoeringszaken op het gebied van grond en bagger af in een platform Ketenbeheer Grond, waarin medewerkers van zowel civiele projecten (wegen, kanalen, beton- en waterbouw), als natuur en landschap en omgeving en milieu bijeen komen. Vanuit dit platform komen ook de ideeën voor het informatiebulletin, meestal vanuit praktijkervaringen.
Het platform is dan ook blij u deze keer over de volgende zaken te kunnen informeren:
- Actief bodembeheer: een actief netwerk op het gebied van bodem.
- Bodemverdichting: risico op ondergrondverdichting in kaart.
- Integraal milieubeleidsplan: meer prioriteit voor de omgeving in milieubeleidsplan.
- Blauwe Passage: een nieuwe vaarweg door een aardkundig waardevolle ondergrond in beeld gebracht
- Grondstromen bij civiele projecten: last, lust of list? Twee voorbeeldprojecten: Noordzeebrug en Rondweg Zuidhorn.
- Duurzaam depotbeheer in de praktijk: depot Zuidbroek aan het A.G. Wildervanckkanaal.
- Waterbodemsanering Eemskanaal / Oosterhorn: na een lange voorbereiding dit jaar van start.

Instantie Provincie Groningen
Auteur Provincie Groningen
Soort instantie Provincie
Datum 2014
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Bodembeheer, Bodemverontreiniging, Duurzaam(heid), Grond, Grondstromen, Grondverzet, Hergebruik, Informatie

Terug naar bibliotheek