Integraal asbestprotocol
2012
Asbest is een verzamelnaam voor een aantal mineralen dat is opgebouwd uit microscopische kleine, naaldachtige vezels. Asbest is in het verleden vaak gebruikt om zijn goede eigenschappen: het is sterk, slijtvast, bestand tegen logen, zuren en hoge temperaturen, isolerend en bovendien goedkoop. Het materiaal werd vaak gebruikt, zoals in woningen en bedrijfsgebouwen. Voorbeelden van veel voorkomende asbesthoudende materialen zijn: golfplaten op daken van schuurtjes, in en rondom schoorstenen, CV-installaties en asbesthoudende vloerbedekking. Sinds 1 januari 1994 is het niet meer toegestaan om asbest toe te passen in bouwwerken.
Losse vezels in de lucht vormen bij inademing een serieus gezondheidsrisico. Asbest komt, ondanks dat het niet meer wordt verwerkt in materialen, in ons leefmilieu voor en kan dan ook bij werkzaamheden of het verweren van asbesthoudende materialen vrijkomen. Tot op de dag van vandaag zijn er veel asbesthoudende materialen verwerkt in gebouwen. Ook is de aanwezigheid van asbest op of in de bodem niet ongewoon, bijvoorbeeld als gevolg van een dumping of onzorgvuldige sanering. Bij bewerkingen van asbesthoudende materialen bestaat er een kans dat asbestvezels vrijkomen, zoals bij de sloop of renovatie van een gebouw. Hierdoor kunnen gezondheidsrisico’s ontstaan.
Omdat asbest in het verleden in allerlei materialen is verwerkt en daarbij ook in allerlei vormen kan voorkomen is het niet altijd eenvoudig te herkennen. In veel gevallen is monstername en analyse noodzakelijk om 100 % zekerheid te hebben of het ook daadwerkelijk om asbesthoudende materialen gaat. Hierbij is het in eerste instantie aan de slopende partij om aan te tonen dat het materiaal vrij is van asbest. Slechts in uitzonderlijke gevallen zou door de handhavende partij, de gemeente, moeten worden aangetoond dat het betreffende materiaal asbesthoudend is.
Omdat er binnen de gemeente Gilze en Rijen onvoldoende kennis was over het onderwerp asbest heeft de toenmalige afdeling vergunning en handhaving in 2009 een asbestprotocol opgesteld. Dit protocol was er op gericht om de processen met betrekking tot asbest binnen de afdeling te stroomlijnen en te standaardiseren. Ook werd er in dat protocol verwezen naar de andere afdelingen binnen de gemeente en externe handhavingpartners.
De afgelopen jaren is ervaring op gedaan met het protocol en er zijn kleine aanpassingen aan het protocol verricht. Omdat er meer afdelingen binnen de gemeente met asbest te maken krijgen was er behoefte aan een integraal asbestprotocol. Doel van dit protocol is om er zorg voor te dragen dat de gemeente Gilze en Rijen zowel als vergunningverlener, toezichthouder, beheerder openbare ruimte, coördinator bij calamiteiten en als eigenaar de juiste actie bepaalt en uitvoert.