Integraal Beheerplan Openbare Ruimte 2015 - 2018

2014

Auteur(s): W. Ploeg, A. Martens, B. van Bekkum
Instantie: Gemeente Waddinxveen Bekijk Download

Doel
Beheer en onderhoud van de openbare ruimte is een kerntaak van de gemeente. Een kwalitatief goede openbare ruimte draagt bij aan het welzijn en de veiligheid van onze bevolking. Het functioneel en goed onderhouden van onze kapitaalgoederen is van groot economisch belang. Met het IBOR worden onze beleidsdoelstellingen – waar mogelijk – gerealiseerd en wordt inzicht gegeven hoe en wanneer wij onze middelen inzetten om onze openbare ruimte in stand te houden.
Middels het IBOR geven we ook invulling aan de verplichting van uit het Besluit begroting en verantwoording provincies en gemeenten (BBV). Vanuit het BBV dient te worden aangegeven om welke kapitaalgoederen het gaat, wat het ambitieniveau daarbij is en hoe het beheer, zowel operationeel als financieel, moet worden uitgevoerd.

Doelstelling
Met het opstellen van het Integraal Beheerplan Openbare Ruimte (IBOR) wordt inzicht gegeven in de kwaliteit en kwantiteit van onze arealen. Per beheerdiscipline is – naast de kwaliteit en de kwantiteit – ingegaan op de wijzen waarop wij ons beheer en onderhoud uitvoeren.
Het opstellen van het IBOR geeft antwoord op de volgende vragen:
1. Wat heeft de gemeente Waddinxveen in beheer? Met de uitgevoerde inventarisaties in 2013 en 2014 is ons areaal inzichtelijk gemaakt, de gegevens van deze inspecties zijn verwerkt in ons beheersysteem.
2. Wat is de kwaliteit hiervan? In de periode tussen 2013 en 2014 zijn per beheerdiscipline inspecties uitgevoerd om de kwaliteit inzichtelijk te maken.
3. Wat is het benodigde budget om te voldoen aan de beoogde kwaliteit? Het areaal is doorgerekend op basis van onze beheersystematiek, met als randvoorwaarde de kwaliteit zoals deze in de visie beheer openbare ruimte is vastgesteld. Hieruit vloeien onderhoudsmaatregelen voort, waaraan budgetten zijn gekoppeld
4. Welke onderhoudsmaatregelen zijn noodzakelijk? Er is onderscheid gemaakt in maatregelen ten behoeve van groot onderhoud en vervangings- investeringen, de maatregelen zijn per discipline uitgewerkt in de beheerplannen. Daarnaast is op basis van het vastgesteld kwaliteitsniveau het dagelijks onderhoud inzichtelijk gemaakt.
5. Wanneer moet het onderhoud worden uitgevoerd? Ook hier onderscheiden we 3 onderhoudsmaatregelen namelijk dagelijks onderhoud (heeft een repeterend karakter), groot onderhoud (werkzaamheden om de technische levensduur te optimaliseren) en vervangingsinvesteringen (het compleet vernieuwen van het kapitaalgoed). Het groot onderhoud en de vervangingsinvesteringen zijn verwerkt in onze projecten. Voor de integrale projecten en de grotere disciplinaire projecten is het projectenboek 2015-2018 opgesteld.

Aanpak integraal beheerplan openbare ruimte
Het beheer van de openbare ruimte is een complex proces met vele belanghebbenden. Dit vraagt om een gestructureerde aanpak. Gekozen is om van grof naar fijn te werken. De raad heeft de visie beheer openbare ruimte vastgesteld. In deze visie is vastgelegd op welk kwaliteitsniveau de openbare ruimte op welke locatie wordt onderhouden.
Wat dit concreet betekent voor het beheer is vervolgens vertaald naar disciplinaire beheerplannen. Hierin staat wat we doen en wat de financiële consequenties zijn. Een belangrijk onderdeel van deze beheerplannen is de kwaliteit van openbare ruimte. Bij elk kwaliteitsniveau hoort immers een andere beheerstrategie. De benodigde beheermaatregelen zijn vervolgens vertaald naar concrete integrale en disciplinaire projecten.
Deze zijn opgenomen in het projectenboek 2015 – 2018.

Dit beheerplan is opgebouwd uit 3 onderdelen: een algemeen deel, de disciplinaire beheerplannen en de projecten. Onderstaand wordt per onderdeel een korte toelichting gegeven.
- Algemeen deel: Hierin is op hoofdlijnen omschreven wat het doel van het integraal beheerplan openbare ruimte is, welke processen van belang zijn, hoe de verantwoordelijk is geregeld en hoe we omgaan met onze partners en nieuwe ontwikkellocaties
- Disciplinaire beheersplannen: In deze beheerplannen wordt per discipline verwoord wat we in beheer hebben en hoe we ons areaal onderhouden. We gaan in op de wettelijke eisen, de beleidskaders en de normen en richtlijnen. We geven inzicht in de kwaliteit en kwantiteit. In de beheerplannen worden ook de disciplinaire projecten inzichtelijk gemaakt.
- Projectenboek Openbare Ruimte: De integraliteit tussen de disciplines komt tot stand bij het uitvoeren van vervangings- en groot onderhoudsprojecten. Vanuit de inspecties die plaats hebben gevonden in 2013 en 2014 is inzicht verkregen in de huidige kwaliteit per discipline. Door de afdeling ruimte zijn hieraan onderhoudsmaatregelen gekoppeld en uitgezet in een planning. Om de integraliteit in onze projecten te realiseren is er geschoven in het moment van uitvoering van de maatregelen, zodat verschillende beheerdisciplines op hetzelfde moment onderhoud behoeven. Uiteraard heeft er een zorgvuldige afweging plaatsgevonden waarbij de veiligheid van de gebruiker gewaarborgd is en waarbij het verplaatsen van een noodzakelijke maatregel niet tot extra kosten leidt. Door – waar mogelijk – integraal te werken verwachten we een verlaging van de uitvoeringskosten en minimaliseren we de overlast voor onze burgers en partners.

Instantie Gemeente Waddinxveen
Auteur W. Ploeg, A. Martens, B. van Bekkum
Soort instantie Gemeente
Datum 2014
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Beheer, Beheerplan, Beleid, Gemeente

Terug naar bibliotheek