Integrale toegankelijkheid en levensloopbestendig wonen

2010

Auteur(s): Gemeente Best
Instantie: Gemeente Blaricum Bekijk Download

En brief posten, boodschappen halen, vrienden bezoeken, naar het werk gaan of gewoon een ommetje maken. Voor veel mensen is dat allemaal zo vanzelfsprekend dat ze er niet eens bij nadenken. Maar voor ouderen en gehandicapten ligt dat vaak anders. Voor hen kan uit huis gaan heel wat problemen opleveren. Drempels, stoepranden, trappen, hellingen en obstakels als paaltjes en afvalbakken kunnen voor hen lastige en soms onneembare hindernissen zijn. Niet alleen fysieke obstakels spelen mensen met een functiebeperking parten. Zij kampen ook met andere problemen, zoals te weinig zitbanken in openbare ruimte, onveilige oversteekplaatsen, een tekort aan goede invalidenparkeerplaatsen en slecht toegankelijk openbaar vervoer.
De gemeente Best wil graag dat iedereen zich zo onafhankelijk, vanzelfsprekend en veilig mogelijk kan bewegen door het dorp. Zij wil zich dan ook maximaal inspannen om daar werk van te maken. Om Best, met andere woorden, "integraal toegankelijk" te maken.
Het streven naar integrale toegankelijkheid heeft alles te maken met de nota gehandicaptenbeleid 2001 - 2004. Volgens deze nota is het streven gericht op volledige integratie van menen met een handicap, die volwaardig deel uit kunnen maken van de samenleving. De ontwikkeling in het kader van wonen, zorg, welzijn sluiten hier op aan. Verder ondergaat Best allerlei vernieuwingsimpulsen die Best tot een completer dorp zullen maken. Een dorp, waarin het voor iedereen uitstekend wonen, werken en leven is, ongeacht de leeftijd of functiebeperking. Een obstakelvrije openbare ruimte is daarvoor een belangrijke voorwaarde, net als toegankelijke woningen en openbare voorzieningen.

Instantie Gemeente Blaricum
Auteur Gemeente Best
Soort instantie Gemeente
Datum 2010
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Gehandicapt, Gemeente, Ontwerp, Toegankelijkheid

Terug naar bibliotheek