Jaaroverzicht Luchtkwaliteit 1998 en 1999

27 april 2001

Auteur(s): van Breugel P, Buijsman E, Diederen H, Hammingh P, Kamst A, Noordijk H, Rentink L, Swaan P, Velders G, van Velze K
Instantie: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne Bekijk Download

Het Laboratorium voor Luchtkwaliteit geeft jaarlijks het Jaaroverzicht Luchtkwaliteit uit, waarvan een tweejarige editie over de jaren 1998 en 1999 voor u ligt. In dit rapport wordt een overzicht gegeven van de luchtkwaliteit en de belasting van bodem en oppervlaktewater door atmosferische depositie in Nederland in 1998 en 1999. De beschrijving is tot stand gekomen op basis van metingen in het Landelijk Meetnet Luchtkwaliteit (LML), aanvullende (externe meetgegevens), literatuurgegevens, modelberekeningen en combinaties hiervan.
Uiteraard kan een zo groot terrein bestrijkend rapport als het Jaaroverzicht slechts tot stand komen door de inzet van velen. Behalve de auteurs hebben vele medewerkers van het Laboratorium voor Luchtonderzoek (LLO) bijgedragen. In het bijzonder gaat de dank uit naar de afdeling metingen van het LLO en de Laboratoria voor Anorganische en Organische Chemie (LAC en LOC) die in het voortraject hun bijdrage hebben geleverd.
Verder wordt in het Jaaroverzicht Luchtkwaliteit 1998 en 1999 gebruik gemaakt van aanvullende meetgegevens, waarvoor dank uitgaat naar de volgende organisaties:
• het Bureau Onderzoek en Advies (MHO) van de provincie Limburg
• de Dienst Onderzoek van de provincie Noord-Holland
• de Directie Ruimte, Milieu en Water van de provincie Zeeland
• de DCMR Milieudienst Rijnmond
• de Onderzoeksdienst voor Milieu en Grondmechanica Amsterdam OMEGAM
• de GG&GD Amsterdam
• Aluminium Delfzijl BV

Instantie Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne
Auteur van Breugel P, Buijsman E, Diederen H, Hammingh P, Kamst A, Noordijk H, Rentink L, Swaan P, Velders G, van Velze K
Soort instantie Onderzoeksinstituut
Datum 27 april 2001
Publicatienr. RIVM Rapport 725301006
ISBN
Trefwoorden Emissie, Fijnstof, Landelijk, Luchtkwaliteit, Meten, Monitoring, Stikstofdioxide

Terug naar bibliotheek