Jaarrapportage stikstofdioxide concentratiemetingen Den Haag 2013

9 september 2014

Auteur(s): J.W.M. Peters, M.F. Wiegersma, S. M.Geersing-Moorhoff
Instantie: Buro Blauw Bekijk Download

Buro Blauw voert sinds 2007 in opdracht van de gemeente Den Haag stikstofdioxide metingen uit in de stad Den Haag. In dit rapport worden de resultaten behandeld van de metingen die zijn uitgevoerd in 2013.
Stikstofdioxide (NO2) is naast fijnstof (PM10) een van de stoffen uit de ‘Wet luchtkwaliteit’ waarvan in Nederland de normen worden overschreden. Deze overschrijdingen treden voornamelijk op langs drukke wegen.
De NO2-concentraties zijn gemeten met de zogenaamde passieve monsternamemethode, ook wel aangeduid met Palmes diffusiebuisjes. Gedurende de meetcampagne van 2013 zijn de NO2-diffusiebuisjes op 105 locaties in Den Haag langs wegen opgehangen. De metingen zijn verspreid over de stad uitgevoerd, waarbij onder andere onderscheid valt te maken tussen (buiten)wijken, drukke doorgaande wegen en het stadscentrum.
De metingen zijn vrijwel storingsvrij uitgevoerd. Voor periode 11 zijn voor een aantal locaties de resultaten verworpen en niet meegenomen in de berekeningen vanwege een defect aan de analyseapparatuur.
De correctiefactoren t.o.v. de referentie methode zijn bepaald bij de LML stations aan de De Constant Rebecquestraat en de Amsterdamse Veerkade. De totale meetfout is in 2013 vastgesteld op 4,0%.
De gemeten jaargemiddelde regionale achtergrondconcentratie varieert tussen de 14 en 25 ug/m3. De gemeten jaargemiddelde concentratie NO2 in Den Haag varieert tussen 22 en 48 ug/m3. De gemeten jaargemiddelde stadsachtergrondconcentratie ligt tussen 22 en 30 ug/m3. De jaargemiddelde stadsachtergrondconcentratie is t.o.v de regionale achtergrondconcentratie verhoogd met ca. 7 ug/m3.
De gemeten jaargemiddelde concentratie nabij drukke wegen ligt tussen 28 en 48 ug/m3. Nabij drukke wegen is de jaargemiddelde concentratie t.o.v de stadsachtergrondconcentratie verhoogd met ca. 8 ug/m3. De gemeten jaargemiddelde concentratie in woonwijken ligt tussen 22 en 35 ug/m3 met een verhoging t.o.v. de stadsachtergrond van circa 4 ug/m3. De gemeten jaargemiddelde concentratie in het stadscentrum ligt tussen 24 en 42 ug/m3 met een verhoging t.o.v. de stadsachtergrond van zo’n 7 ug/m3.
De jaargemiddelde grenswaarde van 40 ug/m3 welke in 2015 gerealiseerd dient te zijn, wordt op een aantal meetposities overschreden.
De plandrempel geldend tot 2015 van 60 ug/m3 wordt niet overschreden.
Bij vergelijking van de meetresultaten van 2007 t/m 2013 blijkt dat er gemiddeld sprake is van een lichte fluctuatie van de luchtkwaliteit. Vanaf 2010 tot 2014 is er een gemiddelde afname van in het totaal ca. 6 ug/m3 waargenomen. Deze verlaging is zeer waarschijnlijk niet enkel het gevolg van een verlaging van de stadsachtergrondconcentratie maar ook de bijdrage van de lokale bronnen is afgenomen. De hoogst belaste locatie Raamweg thv nr 5 vertoont in vergelijking met 2012 daarentegen een kleine toename van de gemiddelde jaarconcentratie.

Instantie Buro Blauw
Auteur J.W.M. Peters, M.F. Wiegersma, S. M.Geersing-Moorhoff
Soort instantie Adviesbureau
Datum 9 september 2014
Publicatienr. Rapportnr. BL2014.6483.01-V02
ISBN
Trefwoorden Gemeente, Luchtkwaliteit, Meten, Onderzoek, Stikstof, Stikstofdioxide

Terug naar bibliotheek