Klein Apeldoorns dorpenkookboek
2014
We weten niet hoe u een kookboek gebruikt, maar voor ons is het vooral een naslagwerk. Om plaatjes te kijken ter inspiratie voor een mooi diner. Of om op te zoeken welke ingrediënten je ook al weer nodig had voor dat ene lekkere gerecht. Een kookboek inspireert ons en vormt een geheugensteuntje.
Dat is ook de bedoeling van dit ‘Klein kookboek voor de Apeldoornse dorpen’. Het laat zien uit welke ingrediënten de dorpse sfeer is opgebouwd en hoe je daar zelf een bijdrage aan kunt leveren. Eenvoudige huis- tuin en keukenrecepten waar elke kok mee aan de slag kan. Zoals de richting van de kapvorm, de afstand van een huis tot aan de weg, of de keuze voor een erfafscheiding.
Uiteraard zijn er ook meer ingewikkelde recepten die om een professionele chefkok vragen zoals het ontwerpen van een wijkje met nieuwe woningen. Maar ook dan heeft dit kookboek zijn meerwaarde. Het biedt een basis voor bewoners en ontwerpers om in gesprek te komen over wat voor soort gerecht er gemaakt moet worden. Wat zijn bijvoorbeeld de voorkeuren of juist de allergieën van bewoners? Duidelijkheid daarover maakt het voor een ontwerper makkelijker om iets te maken waarvan hij weet dat het zal bevallen.
Nu hoeft u niet elk gerecht uit dit kookboek lekker te vinden. Smaken verschillen immers. Daarom laat dit kookboek verschillende oplossingen zien. Soms traditioneel met bekende ingrediënten ‘naar grootmoeders recept’. Soms ook experimenteel met weinig gebruikte ingrediënten die daardoor juist een heel nieuw gerecht kunnen opleveren.
Dit Klein Dorpenkookboek is het broertje van het Groot Apeldoorns Landschapskookboek dat werd gemaakt in samenwerking met Buro Harro en het Gelders Genootschap. Het landschap vormt de omgeving waar de dorpen in liggen, het bepaald de sfeer en kleurt het dorp. Klein en Groot kookboek horen bij elkaar, ze lopen in elkaar over en vullen elkaar aan.
Ook het Klein Dorpenkookboek is opgebouwd uit drie delen:
• Om te beginnen: waarom een apart kookboek voor de dorpen, wat is ‘dorps’ eigenlijk en
wat zijn de uitdagingen en valkuilen van dat begrip?
• De basisrecepten: dit deel laat zien welke aspecten belangrijk zijn om een dorps karakter
te behouden of te creëren. Het biedt algemene bereidingswijzen waar u altijd op kunt terugvallen bij de meest voorkomende opgaven zoals de omgang met architectuur of het toepassen van groen.
• De dorpsrecepten: een uitwerking van de basisrecepten waarbij voor elk dorp de speci- fieke ingrediënten op tafel komen die ervoor zorgen dat het ene dorp net anders smaakt dan het andere.