Klimaatagenda: weerbaar, welvarend en groen

2013

Auteur(s): Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Instantie: Ministerie van Infrastructuur en Milieu Bekijk Download

Het perspectief
Het klimaat verandert. De effecten daarvan worden nu al steeds duidelijker merkbaar en zullen in de toekomst steeds heviger worden. Zo komt extreem weer vaker voor, waardoor bijvoorbeeld in de waterhuishouding extra maatregelen nodig zijn of treden hitteplannen eerder in werking. Maar klimaatverandering is breder: het heeft effect op onze gezondheid, infrastructuur, woningen en voedselproductie. Het raakt aan alle economische en maatschappelijke secto- ren, bedreigt onze welvaart en heeft effect op internationale veiligheids- en verdelingsvraagstukken. Daarom hebben wereldleiders zich gecommitteerd aan de afspraak om de gemiddelde temperatuur tot maximaal twee graden te laten stijgen om zo de risico’s binnen perken te houden. Zorgen daarover leven breed: in de Tweede Kamer, in het bedrijfs- leven en in de samenleving. Door samen te werken kunnen we bedreigingen omzetten in nieuw elan en een beter gefun- deerde wereldwijde groei van welvaart en welzijn realiseren. Het Kabinet zet mede daarom in op een ambitieus inter- nationaal klimaatbeleid.
Spoedige internationale actie is vereist om de broeikas- gasuitstoot en daarmee klimaatverandering te beperken en om onze omgeving op klimaatverandering voor te bereiden. Als Europa en Nederland kunnen we hierin een positieve rol vervullen, zowel in onze internationale samenwerking als door zelf het goede voorbeeld te geven. De kost gaat voor de baat uit. Nu snel handelen, maakt het klimaatprobleem in de toekomst kleiner en betaalbaar. Daarom komen we nu met een Klimaatagenda voor mitigatie en adaptatie. Hoe eerder we daarmee beginnen, hoe beter we in staat zijn om de klimaatbestendigheid in de planvorming en onderhouds- programma’s van wegen en steden mee te nemen en maken we werk met werk. En het is van belang om te anticiperen met een krachtige boodschap in de EU en mondiaal om de besluitvorming in de gewenste richting te beïnvloeden. Daarbij richten we ons nu op de nieuwe stip op de horizon van 2030. Deze agenda is daarom niet zo zeer een concreet pakket van acties, maar geeft concrete doelen, ambities weer voor 2030 en de verkenning en voorbereiding van verdere stappen richting 2030 en 2050.
Een krachtige en consistente klimaataanpak, zowel mondi- aal als nationaal, met een lange adem is nodig om te komen tot een duurzaam welvarende economie en tot een samen- leving die voldoende toegerust is op klimaatveranderingen. Alleen als alle landen en hun inwoners gezamenlijk de uit- stoot van broeikasgassen verminderen en de economie vergroenen, kunnen we klimaatverandering wereldwijd het meest effectief aanpakken en de stijging van de gemiddelde temperatuur op aarde beperken. Een goede aanpak levert de Nederlandse economie kansen op en dus werkgelegenheid. Wereldwijd groeit immers de vraag naar oplossingen de gevolgen van klimaatverandering en slimme, schone
en zuinige technieken. En daarin willen we voorop lopen. We zien dan ook al dat Nederlandse bedrijven klimaat­ intelligent ondernemen en daarmee nieuwe niches en markten aanboren. De topsector water timmert bijvoorbeeld zeer succesvol in het buitenland aan de weg met integrale oplossingen tegen overstromingsrisico’s, Nederland is Europees kampioen recycling en Rotterdam en Schiphol profileren zich als duurzame haven en luchthaven.
Deze agenda schetst een klimaataanpak die zich richt op het creëren van een brede coalitie voor klimaatmaatregelen en op een gecombineerde aanpak van klimaatadaptatie (het robuust inrichten van de samenleving) en -mitigatie (het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen).

Instantie Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Auteur Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Soort instantie Ministerie
Datum 2013
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Beleid, Duurzaam(heid), Fysieke veiligheid, Klimaatadaptatie, Klimaatbestendig, Klimaatverandering, Overheid

Terug naar bibliotheek