Klimaatbestendige Steden, Voortgangsrapportage Climate Proof Cities 2013

2013

Auteur(s): Vera Rovers, Peter Bosch, Ronald Albers
Instantie: Kennis voor Klimaat Bekijk Download

Het onderzoeksprogramma Kennis voor Klimaat is bedoeld om de kennis te genereren die nodig is om Nederland klimaatbestendig te maken. Ook bij extreme weersomstandigheden, moeten de veiligheid, de productiviteit en de leefbaarheid in stand blijven. Climate Proof Cities (CPC) is één van de thema’s binnen Kennis voor Klimaat. Het CPC onderzoek levert de kennis voor beleid om steden en de gebouwde omgeving duurzaam te laten functioneren in een veranderend klimaat. Steden hebben een hoge dichtheid aan inwoners, goederen en infrastructuur en hebben een belangrijk aandeel in de economie, waardoor extreme weersomstandigheden een grote impact kunnen hebben op steden. Omdat investeringen in de gebouwde omgeving die nu gedaan worden, bijvoorbeeld voor renovatie of nieuwbouw, leiden tot gebouwen en infrastructuren die er over pakweg vijftig jaar nog steeds staan, is het van belang om nu al te overwegen of aanpassingen aan een toekomstig klimaat kunnen worden ingepast (EEA, 2010).
Hiernaast zijn er nu aanpassingen in de gebouwde omgeving mogelijk die de huidige overlast van extreme weersomstandigheden verminderen. Climate Proof Cities beoogt de kennis aan te dragen die weloverwogen besluiten over de noodzaak en de tijdigheid van deze aanpassingen aan klimaatverandering mogelijk maken. Hiertoe werken de onderzoeksprojecten in Climate Proof Cities in 5 werkpakketten aan de volgende onderzoeksvragen (zie ook figuur 1.1):
1. Hoe werkt het lokale klimaat in Nederlandse steden? Hoe beïnvloedt stedelijke inrichting het lokale klimaat?
2. Hoe kwetsbaar zijn Nederlandse steden voor de effecten van klimaatverandering?
3. Welke maatregelen kunnen genomen worden om steden beter aan te passen aan een
toekomstig klimaat (met frequentere extremen in temperatuur, neerslag en droogte)?
4. Hoe kunnen deze maatregelen bestuurlijk geïmplementeerd worden?
5. Wat is de uiteindelijke balans van kosten en baten van de aanpassingsmaatregelen?
Het onderzoek is praktisch georganiseerd in een 20-tal deelonderzoeken die in de looptijd van het project informatie opleveren over:
- De gemeten toestand van het klimaat in de stad (uit vaste en mobiele metingen). Deze informatie dient ter ondersteuning van de ontwikkeling van modellen en het bepalen van de effectiviteit van maatregelen.
- Modellen waarmee de effectiviteit van maatregelen kan worden gesimuleerd op gebouw-, straat-, wijk- en stadsniveau
- De effecten van hittegolven op het binnenklimaat en in het bijzonder op de gezondheid van ouderen.
- De gevoeligheid van de verschillende onderdelen (wijken) van een stad voor extreme hitte en extreme neerslag: dit leidt tot een wijktypologie waarmee snel een indruk kan worden verkregen van de kwetsbaarheid van verschillende wijken.
- Kwantitatieve gegevens over de effectiviteit van verschillende aanpassingsmaatregelen op gebouw-, straat-, wijk-, stads- en regio-niveau.
- Kennis en handreikingen voor de bestuurlijke aanpak van klimaatadaptatie in stadsvernieuwing, bij woningcorporaties, en bij herstructurering van bedrijventerreinen, en voor stedelijke ontwikkeling in het algemeen.

Instantie Kennis voor Klimaat
Auteur Vera Rovers, Peter Bosch, Ronald Albers
Soort instantie Onderzoeksprogramma
Datum 2013
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Beleid, Droogte, Heat island, Herinrichting, Klimaatadaptatie, Ruimtelijke inrichting, Verdroging, Waterbeheer

Terug naar bibliotheek