Kwaliteit beheer openbare ruimte

27 november 2013

Auteur(s): Remko Kamstra, Arjan de Bruin, Rob Roodbol
Instantie: Cyber Bekijk Download

Inleiding
In het kader van de verkenning van het onderzoeksprogramma door de Rekenkamercommissie van de Hoeksche Waard (RCHW) is aan alle vijf gemeenteraden van de Hoeksche Waard gevraagd om onderwerpen voor het onderzoeksprogramma 2013 te noemen. Door vier (Cromstrijen, Binnenmaas, Korendijk en Strijen) van de vijf gemeenten is het beheer van de openbare ruimte als onderwerp benoemd.
Daardoor is besloten om onderzoek naar beheer van de openbare ruimte op te nemen in het programma van 2013. Het onderzoek beperkt zich tot het beheer van de openbare ruimte door de gemeenten zelf, ofwel het beheer in de woonkernen.
Specifiek voor de gemeente Strijen heeft de raad gevraagd om een onderzoek naar de gemeenschappelijke regeling Groenbeheer Hoeksche Waard (GR). Deze regeling houdt zich bezig met groenbeheer buiten de bebouwde kom. De rekenkamercommissie heeft besloten om dit specifieke onderwerp nu niet mee te nemen in het onderzoek naar beheer en onderhoud binnen de bebouwde kom, maar de GR-regeling blijft wel op de agenda van de Rekenkamercommissie staan.
Het doel van het onderzoek is om inzicht te geven in de doeltreffendheid van het huidige beheer van de openbare ruimte van de gemeenten in de Hoeksche Waard en de efficiency daarvan.
Dit inzicht levert, zo nodig en mogelijk, verbeterpunten voor de toekomst op, zodat de door de raad beoogde doelen en (maatschappelijke) effecten (nog) beter bereikt kunnen worden.
Op basis van de bevindingen en de aanbevelingen zal de RCHW een advies aan de gemeenteraad en het bestuur uitbrengen om zo een constructieve bijdrage te leveren.

1.1 Doelstelling
Het onderzoek geeft de RCHW inzicht in de doeltreffendheid van het huidige beheer van de openbare ruimte van de gemeenten in de Hoeksche Waard en de efficiëntie daarvan. Dit inzicht levert mogelijke verbeterpunten voor de toekomst op, zodat de door de raden beoogde doelen en (maatschappelijke) effecten (nog) beter bereikt worden.

1.2 Vraagstelling
Om de doelstelling te bereiken, gaat de RCHW van de volgende vraagstelling uit:
 Hoe kan het beheer van de openbare ruimte zowel in de uitvoering
als met betrekking tot de uitvoeringsorganisatie verder worden geoptimaliseerd in het kader van doelmatigheid, kwaliteit, efficiency en dienstverlening aan de burger?

1.3 Onderzoeksvragen
De probleemstelling is vertaald in de volgende onderzoeksvragen:
1. Zijn er door de gemeenten voldoende actuele kaders vastgesteld voor de sturing op de gewenste kwaliteit van het beheer van de openbare ruimte en is het budget per gemeente toereikend?
2. Welke prestaties en middelen worden op het vlak van het beheer van de openbare ruimte onderscheiden, welke omvang hebben deze en hoe verhoudt zich dit tot landelijke best practices en/of beschikbare normen cq benchmarks?
3. Functioneert de beheerorganisatie effectief en efficiënt mede in relatie tot zelf doen en/of uitbesteden?
4. Wordt gestuurd op het leveren van kwaliteit, tijdige dienstverlening en burgertevredenheid bijvoorbeeld op basis van een klachten- en meldingensysteem?
5. Voelen de leden van de raad zich in voldoende mate geïnformeerd over de (kwaliteit) van de uitvoering van het beheer om adequaat te kunnen reageren op signalen van burgers?

Instantie Cyber
Auteur Remko Kamstra, Arjan de Bruin, Rob Roodbol
Soort instantie Adviesbureau
Datum 27 november 2013
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Beeldkwaliteit, Beheer, Beheerkosten, Evaluatie, Kwaliteit, Onderzoek, Rekenkamer

Terug naar bibliotheek