Leefbaarheid in Albrandswaard Vervolgmeting 2009

2009

Auteur(s): Esther Cozijnsen
Instantie: RIGO Research en Advies BV Bekijk Download

Inleiding
Lemon, de leefbaarheidsmonitor, is een instrument om beleving van leefbaarheid te meten en te presenteren. Op basis van een schriftelijke vragenlijst wordt bewoners gevraagd een oordeel te geven over diverse leefbaarheidsthema’s in hun buurt of wijk.
De gemeente Albrandswaard heeft in 2001 en 2005 de leefbaarheid in de gemeente gemeten met behulp van Lemon. In 2009 heeft de gemeente Albrandswaard besloten de leefbaarheid opnieuw te meten. De indeling van de wijken is veranderd ten opzichte van 2005. In plaats van in zeven wijken zijn er nu in vijf wijken enquêtes uitgezet.
In september 2009 zijn, verdeeld over de 5 wijken, 1250 bewoners benaderd om deel te nemen aan de Lemon‐enquête. De vragenlijst bestaat uit 16 vragen, verdeeld over vijf thema’s. In totaal hebben 502 bewoners schriftelijk hun mening gegeven over zaken die van invloed zijn op de leefbaarheid in de wijk.
Dit rapport geeft de resultaten van de meting in 2009. Daarvoor is, net als bij de vorige metingen, gebruikgemaakt van de leefbaarheidsmonitor Lemon. Aan de hand van vijf thema’s leest u in dit rapport hoe de bewoners van Albrandswaard over hun wijk oordelen. In deze rapportage worden de resultaten eerst per leefbaarheidsaspect en vervolgens per wijk gepresenteerd. Daarnaast worden de resultaten van 2009 vergeleken met die van 2005. In de tabellen worden ter vergelijking ook de cijfers van 2001 weergegeven.

Leeswijzer
De rapportage is onderverdeeld in acht hoofdstukken. Hoofdstuk 2 bespreekt de opzet van het onderzoek. Het behandelt onderzoeksmatige zaken, zoals de respons en de steekproefgrootte. In hoofdstuk 3 t/m 7 wordt aan de hand van verschillende thema’s op de uitkomsten ingegaan. De volgende thema’s komen aan bod: het totaaloordeel, de fysieke woonomgeving, de sociale woonomgeving, ongenoegens en veiligheid. Per thema is beschreven hoe de gemeente Albrandswaard daarop scoort en wat opvallende wijken zijn.
Voor elk subthema is een tabel opgenomen waarin de cijfers per wijk zijn afgezet tegen het gemiddelde van de gemeente Albrandswaard. Daarmee wordt een vergelijking op wijkniveau gemaakt. Daarnaast wordt een vergelijking gemaakt met de gemiddelde scores van alle Lemon‐onderzoeken in Nederland (het landelijk gemiddelde van 2008). Bij de bespreking van de aspecten is een kaart opgenomen waar de rapportcijfers in kleur worden getoond. Indien de aspecten per wijk aanzienlijk verschillen, uit zich dat in sterke kleurgradaties tussen de wijken. In elk kaartje is in de rechterbovenhoek een legendastaafje zichtbaar: deze geeft op een schaal van 1 tot 10 aan welke kleur bij welk cijfer hoort. Hoe groener de wijk gekleurd is, hoe hoger het cijfer.
In hoofdstuk 8 volgt een beschrijving van alle afzonderlijke wijken. Per wijk worden de sterke en de zwakke punten besproken en wordt de trendanalyse grafisch weergegeven. Het hoofdstuk wordt afgesloten met een lijst van aandachtspunten per wijk. Tot slot is in de bijlage de vragenlijst opgenomen, samen met de totaaltabellen van 2001 en 2005.

Instantie RIGO Research en Advies BV
Auteur Esther Cozijnsen
Soort instantie Adviesbureau
Datum 2009
Publicatienr. P11210
ISBN
Trefwoorden Bewoners, Gemeente, Leefbaarheid, Onderzoek

Terug naar bibliotheek