Leidraad Opzetten Veiligheidsplan Evenementen

2014

Auteur(s): Gemeente Amsterdam
Instantie: Gemeente Amsterdam Bekijk Download

Deze leidraad voor het opzetten van een veiligheidsplan is opgesteld door de Gemeente Amsterdam.
Bij evenementen waarbij 2000 of meer bezoekers worden verwacht en/of die als aandacht- of risicovol evenement zijn geclassificeerd, moet de organisator een veiligheidsplan indienen.
In het veiligheidsplan worden op basis van een risicoanalyse maatregelen beschreven die de organisator neemt om risico’s te beheersen en kleine incidenten af te handelen.
Uitgangspunt van het veiligheidsplan is dat de organisator verantwoordelijk is voor de veiligheid van publiek, medewerkers, omstanders en publieke eigendommen. Daartoe is op de locatie de directe leiding in handen van een door de organisator aangewezen contactpersoon (coördinator veiligheid). Bij incidenten kan de organisator een beroep doen op politie, brandweer en GHOR.
De organisator stelt een veiligheidsplan op met specifieke informatie over het betreffende evenement. Het (concept) veiligheidsplan wordt ingediend bij de (concept) vergunningaanvraag1. Het veiligheidsplan wordt met stadsdeel, politie, brandweer en GHOR besproken in het vooroverleg dat door de vergunningverlener wordt georganiseerd. In dit overleg krijgt de organisator advies over eventuele aanpassingen aan het plan.
Het definitieve veiligheidsplan wordt ingediend met de definitieve vergunningaanvraag. De vergunningverlener maakt een eerste beoordeling, daarna wordt het plan voor advies voorgelegd aan politie, brandweer en GHOR. Indien al deze partijen akkoord zijn, wordt het plan ter goedkeuring voorgelegd aan de directie Openbare Orde en Veiligheid van de centrale stad.
Het definitieve veiligheidsplan wordt een bijlage bij de evenementengunning. Een evenementenvergunning is pas geldig als er een goedgekeurd veiligheidsplan aan is toegevoegd.
 De organisator én de door haar ingehuurde partijen handelen conform het goedgekeurde veiligheidsplan (en vergunningvoorschriften).
 Het goedgekeurde veiligheidsplan bevindt zich in ieder geval bij de organisator, de gemeente, de politie, de brandweer, de GHOR, de beveiligingorganisatie en de medische diensten.
 De organisator blijft te allen tijde verantwoordelijk voor de veiligheid van de bezoekers en een ordelijk verloop van het evenement, ook als de gebeurtenissen niet in het veiligheidsplan zijn voorzien.

Belangrijk
1. In een veiligheidsplan staat welke maatregelen de organisator heeft genomen om de openbare orde, gezondheid en veiligheid tijdens het evenement te waarborgen en hoe de organisator optreedt bij incidenten.
2. Het veiligheidsplan voorziet in de maatregelen die de organisator neemt om kleine incidenten af te handelen. Bij grotere incidenten, waarbij de inzet van hulpdiensten noodzakelijk is, treden de daarvoor bestemde plannen en procedures in werking en krijgt een van de nood- en hulpdiensten de leiding over het afhandelen van het incident. In dat geval ondersteunt de organisator de nood- en hulpdiensten.
In het veiligheidsplan beschrijft de organisator alleen haar eigen processen. Het is niet de bedoeling dat de organisator beschrijft wat de overheidspartijen gaan doen, het volstaat om aan te geven wanneer de organisator met de nood- en hulpdiensten in contact treedt.
3. Het veiligheidsplan moet zo concreet en duidelijk mogelijk worden uitgewerkt. Contactgegevens, situatietekeningen e.d. moeten correct zijn en aangepast worden als er zich wijzigingen voordoen. Deze gegevens worden door nood- en hulpdiensten gebruikt als zij moeten gaan optreden.

Instantie Gemeente Amsterdam
Auteur Gemeente Amsterdam
Soort instantie Gemeente
Datum 2014
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Evenement, Evenementenvergunning, Leidraad, Veiligheid, Veiligheidsplan

Terug naar bibliotheek