Leidraad Storten 7: Exploiteren
1993
De Leidraad Storten is in 1993 uitgegeven door het Ministerie van VROM. Het doel was om betrokkenen bij stortplaatsen achtergrondinformatie te geven over het ontwerp, beheer, exploitatie en nazorg van een stortplaats conform het toen nieuwe Stortbesluit bodembescherming. De Leidraad Storten bestaat uit 12 hoofdstukken + bijlagen die samen de Leidraad vormen. Alle hoofdstukken en de bijlagen van van de Leidraad Storten staan als losse bestanden (i.v.m. de omvang) op Publicspaceinfo.nl.
Hoofdstuk 7: Exploiteren
Het beleid van de regering is erop gericht dat in 1995 ook op stortplaatsen milieuzorg zal zijn ingevoerd. Concreet betekent dit dat stortplaatsen die op
dat moment operationeel zijn moeten beschikken over een werkend milieuzorgsysteem.
Milieuzorg omvat alle inspanningen en activiteiten van een bedrijf, gericht op:
- het inzicht krijgen in;
- het in de hand houden van:
- en het waar mogelijk verminderen van de beïnvloeding van het milieu door de bedrijfsactiviteiten en het op een constructieve en serieuze manier communiceren daarover met de overheid, omwonenden enzovoort.
Alle inspanningen en activiteiten in dit kader zijn gericht op milieubeheersing Een belangrijke voorwaarde voor het realiseren van milieubeheersing is de aanwezigheid van een werkend milieuzorgsysteem Dit is een samenhangend geheel van regelingen (taken bevoegdheden, verantwoordelijkheden procedures instructies en voorschriften) en personele en administratieve voorzieningen. gericht op milieubeheersing.
Er zijn verschillende manieren om een milieuzorgsysteem vorm te geven, Teneinde de individuele stortplaatsexploitanten hierbij te ondersteunen is in opdracht van de Vereniging van Afvalverwerkers (VVAV) een Handboek Milieuzorg op Stortplaatsen ontwikkeld Dit Handboek is een instrument waarmee een stortplaatsexploitant een milieuzorgsysteem kan opzetten en invoeren in de eigen organisatie.
Relaties tussen vergunningverlening en milieuzorg
Het invoeren van milieuzorg heeft gevolgen voor de bedrijfsvoering op de stort: er worden structurele maatregelen genomen om te komen tot inilieubeheersing. Op dit punt is sprake van een belangrijke relatie met vergunningverlening.
Door de invoering van de Wet Milieubeheer zal de stortplaatsorganisatie in de toekomst beschikken over een integrale milieuvergunning.. Alleen de lozingsvergunning in het kader van de WVO zal voorlopig een aparte vergunning blijven. De belangrijkste controlerende instantie voor de stortplaatsbeheerder is daarmee de provincie.
Een (stortplaats)organisatie kan de zorg voor het milieu hetzij beschouwen als een extern opgelegde randvoorwaarde (zoals bijvoorbeeld vastgelegd in vergunningsvoorschriften), hetzij als geïntegreerde doelstelling Met een bedrijfsintern milieuzorgsysteem (kortweg milieuzorgsysteem) wordt uitgegaan van "verinnerlijking" van de milieudoelstellingen in de organisatie (integratie).