Literatuurstudie effectiviteit cameratoezicht bij drugsoverlast
2013
De afgelopen maanden is in de gemeenteraad van Groningen gesproken over de leefbaarheid in het A-kwartier. De overlast in het A-kwartier hangt voor een
belangrijk deel samen met de handel in en het gebruik van verdovende middelen. Naar aanleiding hiervan heeft een discussie plaatsgevonden over de inzet van cameratoezicht om drugsoverlast te bestrijden. De huidige verordening cameratoezicht van de gemeente Groningen is echter bestemd voor het beheersen van geweld in uitgaansgebieden en daarmee niet toepasbaar bij het bestrijden van verstoringen in de openbare orde die samenhangen met de handel in en het gebruik van verdovende middelen.
1.1 Achtergrond
Alvorens cameratoezicht in te zetten bij drugsoverlast wil de raad meer inzicht in de effectiviteit ervan bij de bestrijding van drugsoverlast. Uit onderzoek van bijvoorbeeld de gemeente Amersfoort zou blijken dat cameratoezicht niet altijd succesvol is. Om de effecten ervan in Groningen nauwkeurig te kunnen vaststellen, zou er een proef met cameratoezicht moeten plaatsvinden, waarbij een effectevaluatie wordt uitgevoerd. Hiervoor ontbreken echter tijd en middelen. De gemeente Groningen heeft onderzoeks- en adviesbureau INTRAVAL daarom opdracht gegeven voor een review van bestaand onderzoek over de effectiviteit van cameratoezicht bij de aanpak van drugsoverlast. De resultaten van deze review dienen als input bij de afweging cameratoezicht in te zetten tegen de drugsoverlast in het A-kwartier in Groningen.
1.2 Vraagstelling
De hoofdvraag van de literatuurstudie luidt:
Hoe effectief is cameratoezicht bij de bestrijding van drugsoverlast?
Deelvragen die hieruit voortvloeien zijn:
- Onder welke omstandigheden wordt gebruik gemaakt van cameratoezicht bij de
bestrijding van drugsoverlast?
- In hoeverre staat cameratoezicht bij de bestrijding van drugsoverlast op zichzelf of vormt het onderdeel van een pakket van maatregelen nadat eerder andere (lichtere) maatregelen zijn toegepast?
- Wat is bekend over de kosten van cameratoezicht bij de bestrijding van drugsoverlast?