Luchtkwaliteit en gevoelige bestemmingen

20 oktober 2014

Auteur(s): GGD Haaglanden
Instantie: GGD Haaglanden Bekijk Download

Uit de Voortgangsrapportage luchtkwaliteit 2013 blijkt dat alle in Den Haag aanwezige gevoelige bestemmingen (scholen, kindercentra, verpleeg-, verzorgings- en ziekenhuizen) op locaties staan waar aan de normen voor luchtkwaliteit wordt voldaan. Van deze 852 voorzieningen staan er 82 (10%) direct langs drukke wegen (met minimaal 10.000 motorvoertuigbewegingen per etmaal).
Uit zorg voor de gezondheid van gevoelige groepen die langdurig langs drukke wegen verblijven heeft de GGD een verkenning gedaan van manieren om gezondheidsrisico’s verder te beperken. Dit GGD-advies onderscheidt hierbij drie sporen waarop aan deze doelstelling kan worden gewerkt.
1. Verminderen van blootstelling in de huidige situatie
In de eerste plaats is het de inzet om de huidige blootstelling te verminderen. Dit gebeurt bij voorkeur door bronbeleid, maar ook door aanvullende maatregelen.
a) Uitvoering pilot met extra filtering in ventilatiesysteem op een school langs een drukke weg (is reeds uitgevoerd, resultaten verschijnen op korte termijn).
b) Onderzoek haalbaarheid toepassing filters in andere scholen en instellingen.
c) De mogelijkheden verder verkennen voor verruiming van de criteria voor de toekenning van medische urgentie, als vangnet voor bewoners met ernstige (luchtkwaliteit-gerelateerde) klachten die langs drukke wegen wonen.
d) Intensivering van de samenwerking tussen DSO Verkeer en de GGD bij het stimuleren van fietsgebruik.
e) Aanwezigheid van gevoelige bestemmingen meenemen bij de besluitvorming rondom het eventueel uitbreiden van milieuzonering in de toekomst.
f) Voor ieder van de 82 gevoelige bestemmingen langs drukke wegen afzonderlijk nagaan of maatregelen op maat mogelijk zijn om de situatie te optimaliseren.
2. Ontwikkelen van beleid om de ligging van nieuwe gevoelige bestemmingen langs drukke wegen in de toekomst zo veel mogelijk te voorkomen, en om bij verkeerskundige keuzes de aanwezigheid van gevoelige bestemmingen mee te wegen, ook als de situatie aan de wettelijke normen voldoet.
Om ervoor te zorgen dat er bij toekomstige, nieuwe situaties rekening wordt gehouden met de gezondheid van gevoelige groepen, wordt hiervoor gemeentebreed (integraal) beleid ontwikkeld. DSO, DSB en de GGD ontwikkelen dit beleid gezamenlijk.
3. Kennisoverdracht en voorlichting
Ten derde is het belangrijk de informatie over de blootstelling in de lokale situatie uit te breiden en te delen binnen de gemeente, zodat specifiek beleid gemaakt kan worden en reeds beschikbare relevante informatie steeds optimaal wordt benut.

Instantie GGD Haaglanden
Auteur GGD Haaglanden
Soort instantie Geneeskundige hulpverleningsorganisatie
Datum 20 oktober 2014
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Emissie, Gezondheid, Luchtkwaliteit, Maatregel, Ministerie

Terug naar bibliotheek