Luchtkwaliteitsindex Aanbevelingen voor de samenstelling en duiding

2014

Auteur(s): A. Dusseldorp, RIVM P.H. Fischer, RIVM M.B.A. Dijkema, GGD Amsterdam M.M. Strak, GGD Amsterdam
Instantie: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne Bekijk Download

Het RIVM heeft een systeem ontwikkeld dat aangeeft in hoeverre de luchtkwaliteit op een bepaald moment van de dag van invloed is op de gezondheid. Deze informatie biedt de mogelijkheid om de blootstelling aan luchtverontreiniging zo veel mogelijk te beperken. Mensen met een chronische aandoening, zoals astma of COPD, kunnen bijvoorbeeld beslissen om zich bij een bepaalde mate van luchtvervuiling minder in te spannen, of activiteit te verplaatsen naar een moment van de dag waarop de luchtkwaliteit beter is. Bij ernstige luchtvervuiling zijn de informatie en de handelingsperspectieven relevant voor de hele bevolking.
Het systeem bestaat uit een index met de concentraties van stoffen in de lucht. Het gaat om twee vormen van fijn stof (PM10 en PM2,5), ozon en stikstofdioxide (NO2). De informatie hierover is gebundeld tot één getal, dat met behulp van kleuren vier gradaties van de luchtkwaliteit weergeeft. Deze classificatie is gebaseerd op kennis over de gezondheidseffecten van deze stoffen.
De index is ontwikkeld naar aanleiding van de vraag van de GGD’en of de informatie in de bestaande luchtkwaliteitsapp van DCMR, GGD Amsterdam en het RIVM beter kan worden geduid. Ook is er behoefte aan begrijpelijke handelingsadviezen voor de gebruikers. De adviezen kunnen worden meegenomen in een nieuwe versie van de app, en op de website van de luchtmeetnetten. Bovendien zal de informatie dienen als input voor de nieuwe smogregeling, die in de loop van 2015 wordt opgesteld.

Instantie Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne
Auteur A. Dusseldorp, RIVM P.H. Fischer, RIVM M.B.A. Dijkema, GGD Amsterdam M.M. Strak, GGD Amsterdam
Soort instantie Onderzoeksinstituut
Datum 2014
Publicatienr. RIVM Rapport 2014-0050
ISBN
Trefwoorden Luchtkwaliteit, Meten, Risico, Volksgezondheid

Terug naar bibliotheek