Manifest klimaatbestendige stad

2 oktober 2013

Auteur(s): Coalities Klimaatbestendige Stad
Instantie: Deltaprogramma Bekijk Download

NÚ BOUWEN AAN DE STAD VAN DE TOEKOMST

Steden en dorpen zijn de plekken waar wij wonen, werken, ondernemen en onze vrije tijd doorbrengen. De stad is de motor van onze economie. Een goede kwa- liteit van de leefomgeving van steden en dorpen is daarom voor ons essentieel.
Deze kwaliteit staat onder druk door heviger regen, langduriger droogte en meer warme dagen. Dit zorgt nu al voor omvangrijke grote schade aan gebouwen, in- frastructuren, openbare ruimte, gezondheid en economie. De ontwrichting van de stad Kopenhagen als gevolg van hevige regenval op 2 juli 2011 moet ons aan het denken zetten. De wijze waarop wij nu omgaan met hemelwater maakt dat we kwetsbaarder worden en piekbuien en droogteperioden in de toekomst steeds minder goed kunnen opvangen. Onderzoek laat zien dat de schade enorm op- loopt als we niets doen. De rekening komt bij onwetende woningeigenaren, be- drijven en de belastingbetaler van de toekomst -onze kinderen- terecht.
Het is belangrijk deze schade te voorkomen. Door de opgave nu al te combine- ren met andere opgaven kan een verbetering van de stedelijke kwaliteit worden bereikt, en kunnen toekomstige kosten vermeden worden.

Wij, de coalities klimaatbestendige stad,
doen een appel op overheden en marktpartijen om hiervoor samen met de inwoners van de stad verantwoordelijkheid te nemen.
De vrijblijvendheid voorbij!

Dit houdt in dat in een klimaatbestendige stad ...
...de partijen die samenwerken in het domein ‘stedelijk water’ streven naar een stad waar na hevige regen - ondanks water op straat - winkels en woningen droog blijven, mensen en diensten de hoofdwegen kunnen blijven gebruiken en de gezondheid niet bedreigd wordt. De waterkwaliteit is van hoog niveau. Aantasting van funderingen, ongelijkmatige zetting en schade aan groen die het gevolg zijn van een te lage grondwaterstand worden zoveel mogelijk voorkomen. Een stad waarin inwoners en ontwikkelende partijen de momenten van ruimtelijke (her)inrichting en beheer benutten om lange termijn stedelijke wateropgaven te realiseren en tegelijk de stad aantrekkelijker te maken. Zij hebben oog voor de samenhang tussen enerzijds hemelwater, oppervlaktewater, grondwater en afvalwater en anderzijds de belevingswaarde en de gebruikswaarde van water. Actief grondwaterbeheer wordt toegepast waar dat kosteneffectief is. Schade als gevolg van een overstroming vanuit oppervlaktewater wordt beperkt door een meer waterrobuuste ruimtelijke inrichting die in overeenstemming is met de gewenste inrichting van het stroomgebied. Risico’s op maatschappelijke ontwrichting en economische schade bij extreme situaties zijn van een vergelijkbare orde als bij andere beleidsterreinen, zoals verkeer.

Instantie Deltaprogramma
Auteur Coalities Klimaatbestendige Stad
Soort instantie Overheid
Datum 2 oktober 2013
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Beleid, Duurzaam(heid), Klimaatadaptatie, Ruimtelijke ordening, Waterbeheer

Terug naar bibliotheek