Marsroute aardwarmte

2012

Auteur(s): Dick Swart
Instantie: Gemeente Groningen Bekijk Download

De Gemeente Groningen heeft Petrogas Minerals International (PGMi) gevraagd een ‘marsroute’ te beschrijven om te komen tot het winnen van aardwarmte. Het rapport ‘Marsroute aardwarmte Gemeente Groningen’ omvat o.a. welke partijen anno 2012 in staat zijn om een werkprogramma op te stellen voor het opsporen van aardwarmte, én een stappenplan naar de realisatie.
Het stappenplan bestaat uit 4 fasen:
1. Vooronderzoek/aanvraag, Deze fase is reeds door de gemeente Groningen uitgevoerd.
2. Onderzoek, een uitgebreide Geologische Studie is een must
3. Realisatie, boren en testen
4. Exploitatie, opereren van het doublet

Elke fase is verder onderverdeeld. De 2de fase vangt aan met een uitgebreide Geologische Studie gevolgd door andere studies, business cases, ontwerpen en aanbestedingen. In de 3de fase kan na het regelen van de verzekeringen, subsidies, garantie en de overige vergunningen het eerste boorproject van start gaan. Na een positief resultaat van de productie- en injectietesten vangt de exploitatie aan en zal de winningsvergunning van kracht worden.
Binnen de gemeente Groningen wordt jaarlijks bijna 300 miljoen m3 aardgas gebruikt. Deze hoeveelheid zal toenemen daar de komende tijd ca. 2000 woningen gebouwd zullen worden en nieuwe bedrijven zich gaan vestigen op bedrijventerreinen als Westpoort, Zernike, Eemskanaal en Roode Haan
Het huidige opsporingsgebied biedt ruimte voor twee doubletten. De verkregen aardwarmte kan via een warmtedistributienetwerk aansluiting krijgen met de wijken het Zernike Science Park, Rietdiep en/of het gebied Groningen Noord-West, bestaande uit Vinkhuizen, Paddepoel, Selwerd en nog enkele kleinere wijken evenals de nabij gelegen bedrijven Suiker Unie en Smurfit Kappa Benelux. Deze bedrijven hebben voor het vervaardigen van hun producten behoefte aan warmte van een hoge temperatuur. De restwarmte die vrijkomt bij het produceren, kan vervolgens weer gebruikt worden voor het verwarmen van nabij gelegen woningen.
Buiten het huidig opsporingsgebied en het Groningse Gasveld zijn er nog andere woonwijken en bedrijvenparken met warmtebehoefte. Zo ligt er ten zuidwesten van het opsporingsgebied het 150 hectare grootte bedrijvenpark Westpoort dat nog in ontwikkeling is. De toekomstige warmtevraag zal boven de 20TJ/jaar zijn. Dit gebied leent zich qua ligging en vraag uitstekend voor een 3de geothermisch doublet en is beter gesitueerd voor Suiker Unie en Smurfit Kappa .

Conclusie:
1. Een uitgebreide Geologische studie is een eerste vereiste om tot een juiste aanpak te komen van een aardwarmte project
2. Selecteer de beste geologische consultant om deze uitgebreide studie te doen (zie pagina 4)

Instantie Gemeente Groningen
Auteur Dick Swart
Soort instantie Gemeente
Datum 2012
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Aardwarmte, Duurzaam(heid), Energie, Stappenplan

Terug naar bibliotheek