Meedoen met beheer

2008

Auteur(s): Gemeente Utrecht
Instantie: Gemeente Utrecht Bekijk Download

Een grotere rol voor bewoners bij het beheer en onderhoud van plantsoenen, straten, parken en pleinen. Daarover gaat het in deze nota. De gemeente wil het zogenoemde zelfbeheer en medebeheer van de openbare ruimte uitbreiden. Dit is een doelstelling uit het collegeprogramma “Utrecht voor elkaar” uit 2006. In deze nota staat hoe we dit willen bereiken.
Zelfbeheer in de openbare ruimte levert meerwaarde op, voor zowel bewoners en ondernemers als de gemeente: meer contacten met buurtgenoten, grotere sociale controle, meer zorg voor de woonomgeving, mooiere openbare ruimte, plezier in de bijbehorende ‘handenarbeid’.
Medio 2007 heeft de gemeente met 600 bewoners en bewonersgroepen een ‘zelfbeheercontract’ afgesloten. Dit aantal moet stijgen naar 800 in 2011. De wijken Leidsche Rijn, Vleuten-De Meern en West krijgen extra aandacht, omdat zelfbeheer hier is achtergebleven bij de andere wijken. Daarnaast willen we een aantal ‘medebeheerplannen’ (die betrekking hebben op grotere objecten, zoals speelpleinen en parken) opzetten. In 2011 moeten dit er 25 zijn. Tenslotte willen we de samenwerking tussen bewoners en gemeente bij zelfbeheer en medebeheer verbeteren door een aantal knelpunten op te lossen. Het streven is dat de tevredenheid van actieve bewoners over de service van Stadswerken hierbij met 10 procent toeneemt.
Uitbreiding van zelfbeheer en medebeheer is niet bedoeld om te bezuinigen op de gelden voor beheer en onderhoud van de openbare ruimte.
Om de genoemde doelen te bereiken gaan we het volgende doen:

• In de loop van 2008 komen er bij Stadswerken vaste wijkteams, die (mede) gaan zorgen voor een betere relatie tussen bewoners en gemeente.
• We verbeteren de bereikbaarheid van de gemeente voor zelfbeheergroepen, ook in het weekend.
• Er komt een website over zelfbeheer en medebeheer, waarop zelfbeheerders en medebeheerders informatie kunnen vinden en uitwisselen.
• Er komt een aanbod van cursussen voor bewoners die actief zijn of worden bij zelf- en medebeheer.
• Vanaf 1 september 2007 kunnen zelfbeheercontracten via internet worden afgesloten.
• Voor medebeheer van grotere objecten komen er compacte beheerplannen, die door bewoners
en gemeente in samenwerking worden opgesteld; zo’n beheerplan bevat o.a. duidelijke
afspraken over de samenwerking met de gemeente.
• De vier bestaande wijkmilieupunten in de stad gaan een stimulerende rol spelen in de
uitbreiding van zelfbeheer en medebeheer.
• We gaan ook verkennen op welke wijze woningcorporaties en natuur- en milieugroepen
kunnen worden ingeschakeld bij het (mede)beheer van de openbare ruimte. De afspraken die
we met de corporaties maken, worden vastgelegd in een convenant ‘openbaar gebied’.
• We gaan actieve bewoners vaker in het zonnetje zetten.
• We zorgen ervoor dat bewoners die mee willen doen maar niet weten hoe, makkelijk in contact
kunnen komen met bewoners die al actief zijn voor zelf- of medebeheer.

Voor zelfbeheer en medebeheer van de openbare ruimte gelden (rand)voorwaarden, die zijn vastgelegd in het gemeentelijke Groenstructuurplan en het Groenprogramma. Ook de zogenoemde wijkgroenplannen, die in de maak zijn, geven richting aan het zelfbeheer en medebeheer. Voor de aanleg en het onderhoud van geveltuinen (een strook bloemen of beplanting langs de gevel van huizen zonder voortuin) zijn aparte spelregels gemaakt, die als bijlage in deze nota zijn opgenomen.
Voor de uitvoering van de genoemde acties is jaarlijks een budget van € 66.000,- beschikbaar. De extra inzet van de wijkmilieupunten (actie 7) wordt gefinancierd uit het Groenstructuurplan. Hiervoor is € 100.000,- beschikbaar voor 2007-2008.

Instantie Gemeente Utrecht
Auteur Gemeente Utrecht
Soort instantie Gemeente
Datum 2008
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Beleid, Bewoner(-sbeheer), Gemeente, Groen, Groenbeheer

Terug naar bibliotheek