Meedoen in Nijmegen

18 januari 2012

Auteur(s): Gemeente Nijmegen
Instantie: Gemeente Nijmegen Bekijk Download

Deze notitie is het beleidskader “Meedoen in Nijmegen”. Hierin zijn de visie en uitgangspunten geformuleerd over participatie van burgers en belanghebbenden. De participatie heeft betrekking op:beleidsvorming, planvoorbereiding- en uitvoering
Het is bedoeld als kader voor het gemeentebestuur, de ambtelijke organisatie en de Nijmeegse samenleving. Het biedt een meer eenduidige richtlijn voor de uitvoering van het beleid op het gebied van participatie, inspraak en actief burgerschap.
Het is onze ambitie om niet alleen meer mensen te betrekken, maar ook andere mensen. We willen optimaal gebruik maken van de kracht van de samenleving. Nieuwe, digitale technieken bieden hierin nieuwe mogelijkheden.

Inspraak en participatie: de ambities voor “meedoen in Nijmegen”
De veranderde - en veranderende - verhouding tussen overheid en burgers vraagt om een passende vormgeving van participatie en inspraak. Ons principe luidt:
We bieden inwoners maximale ruimte om mee te doen in Nijmegen en leveren maatwerk. De mate waarin participanten invloed hebben kan per beleidsvoornemen of projecttype immers verschillen. Niet alle onderwerpen lenen zich in gelijke mate voor participatie. De afwegingen in het kiezen van een aanpak voor participatie moeten duidelijk zijn. Daarvoor moet steeds een afwegingsinstrument worden doorlopen.
We bieden volop ruimte voor experimenten, toetsen onze plannen aan de participatieladder (zie bijlage), hanteren nieuwe instrumenten waaronder sociale media en spreken af de Nijmeegse spelregels te volgen.
Inspraak wordt vanzelfsprekend georganiseerd daar waar de specifieke wet het voorschrijft en we voeren aldus de verplichte voorschriften uit. Dat betekent dat we, de wet volgend, ingezetenen en belanghebbenden gedurende een periode van zes weken in de gelegenheid moeten stellen, schriftelijk of mondeling hun zienswijze over een beleidsvoornemen of een wijziging kenbaar te maken. Voorbeelden van een dergelijke specifieke wet zijn de WRO en Milieuwetgeving. Dit betekent dat het ter inzage leggen van beleidsstukken alleen dan plaatsvindt, wanneer de wet dat voorschrijft.

Instantie Gemeente Nijmegen
Auteur Gemeente Nijmegen
Soort instantie Gemeente
Datum 18 januari 2012
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Bewoners, Bewoner(-sbeheer), Gemeente, Participatie

Terug naar bibliotheek