Monitoringsrapport 2010 Actieprogramma Klimaatadaptatie

2010

Auteur(s): Provincie Limburg
Instantie: Provincie Limburg Bekijk Download

Klimaatadaptatie staat steeds hoger op de politieke en maatschappelijke agenda. De Europese Commissie heeft er in 2009 een witboek aan gewijd, en provincies en Rijk hebben begin 2009 een akkoord gesloten over de inspanningen die zij zullen leveren op het gebied van klimaatadaptatie. Maar daarnaast is het ook in de dagelijkse werkelijkheid een gegeven dat het klimaat verandert. De zomers worden steeds heter, de winters warmer en natter en er komen steeds vaker heftige piekbuien voor. Als we daar niets aan doen, dan zal dit problemen geven met de veiligheid rondom de Maas, maar ook overlast in landbouwgebieden en steden en dorpen. Natuur zal zich nauwelijks kunnen aanpassen aan de snelle veranderingen die zich momenteel voordoen. En steden worden in de zomer steeds minder aangenaam om te vertoeven.
ActieprogrAMMA KliMAAtAdAptAtie
Eind 2009 heeft Provinciale Staten van Limburg het Actieprogramma Klimaatadaptatie vastgesteld. Hierin staat wat wij als provincie willen doen om ons voor te bereiden op het andere klimaat: welke acties gaan we ondernemen, met welke partners en tegen welke kosten?
De acties in het programma waren niet allemaal nieuw. Sterker nog, de provincie heeft in de voorgaande jaren al veel maatregelen genomen die al dan niet impliciet een bijdrage leveren aan klimaatadaptatie. Het provinciaal waterbeleid en natuurbeleid bijvoorbeeld dragen al langer voor een groot deel bij aan klimaat- adaptatie door natuurgebieden te verbinden en wateroverlast en –tekort aan te pakken. Deze maatregelen worden uitgevoerd in het kader van het provinciaal Meerjaren Programma Plattelandsontwikkeling (pMJP). Daarnaast is er nog het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV) en het coalitieprogramma Inves- teren en verbinden. Beide programma’s bevatten acties die zondermeer onder de noemer klimaatadaptatie vallen. Verder is er het Nationaal Adaptatieprogramma Klimaat voor Ruimte waarbinnen naast onderzoek ook een beperkt aantal concrete uitvoeringsprojecten vallen. Deze uitvoeringsprojecten liggen vooral in de ontwikkeling van klimaatbuffers.
In de grootschalige gebiedsontwikkelingen die de provincie de afgelopen jaren in gang heeft gezet, doen zich veel mogelijkheden voor om binnen projecten en ontwikkelingen rekening te houden met adaptatiemogelijk- heden: versterking van natuurontwikkeling, het vasthouden van water, het rekening houden met wateroverlast door intensieve buien, maatregelen tegen hittestress. Hierbij kan worden aangehaakt bij bestaande ontwik- kelingen, door klimaatadaptatie ‘mee te koppelen’. Dus ook dit betekent dat klimaatadaptatie lang niet altijd als zelfstandig project hoeft te worden aangemerkt. Het realiseren van dit soort meekoppel-kansen vraagt echter wel om voortdurende alertheid voor adaptatiemogelijkheden bij de ingezette gebiedsontwikkelingen (en ook daarbuiten). De provincie is in de positie als middenbestuur (regierol) in staat om klimaatadaptatie op de agenda te zetten en te houden.

Instantie Provincie Limburg
Auteur Provincie Limburg
Soort instantie Provincie
Datum 2010
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Beleid, Klimaatadaptatie, Provinciaal, Provincie, Ruimtelijke inrichting, Uitvoering

Terug naar bibliotheek