Naar een effectieve Monitoring
2006
In opdracht van de Stuurgroep Monitoring Milieu-Natuur-Water is een inventarisatie uitgevoerd naar de Nederlandse monitoring- en rapportageverplichtingen en –inspanningen voor milieu vanuit de internationale, Europese, nationale en interprovinciale regelgeving. Hierbij is bezien in hoeverre er meer of minder wordt gemonitord dan volgt uit de regelgeving. Verder is een onderzoek gedaan naar het feitelijk gebruik van de gegevens door de opdrachtgevers en andere gebruikers. Tenslotte is bezien welke acties nodig zijn om te komen tot een meer efficiënte en effectieve wijze van gegevensverzameling. Als zodanig is het rapport een tussenfase op weg naar een meer effectieve monitoring. De geïnventariseerde informatie is opgeslagen in de in het kader van het project ontwikkelde website www.milieurapportage.nl. In deze website zijn ook de resultaten van een door V&W uitgevoerde inventarisatie van waterverplichtingen en –inspanningen opgenomen. De resultaten van de inventarisatie voor het thema natuur, uitgevoerd door Wageningen UR en LNV zijn te vinden op de website www.natuurgegevens.nl
Uit het onderzoek komt naar voren dat het overgrote deel van de monitoringactiviteiten een Europese of internationale verplichting kent. De regelgeving biedt vaak de ruimte voor eigen interpretatie. In veel gevallen wordt meer gedetailleerd gemonitord dan volgt uit de Europese of internationale richtlijnen. De hoge kwaliteit van informatie wordt echter in enkele gevallen ondergraven door niet of niet volledig aanleveren van basisinformatie door provincies. In diverse gevallen zijn er ook andere gebruikers dan de opdrachtgevers. Meer medegebruik wordt mogelijk en zinvol geacht. Diverse monitoringactiviteiten dragen bij aan meerdere verplichtingen. In enkele gevallen zijn monitoringactiviteiten onderling niet afgestemd en deels overlappend. Slechts in beperkte mate is sprake van dubbelingen in de rapportageverplichtingen. De meeste rapportageverplichtingen berusten bij de rijksoverheid. Deze besteedt de monitoringactiviteiten vrijwel geheel uit aan kennisinstituten en lagere overheden. De lagere overheden besteden in veel mindere mate uit. Aandachtspunt is het zorgdragen, door alle betrokken overheden, van actieve en tijdige inbreng bij de bepaling van de Nederlandse inzet voor het onderwerp ‘monitoring en rapportage’ bij de onderhandeling over nieuwe of herziene Europese regelgeving.
Dit Achtergronddocument Milieu is de milieubijlage bij het hoofdrapport “Naar een effectieve Monitoring”. In het hoofdrapport worden op basis van de inventarisaties voor de thema’s milieu, natuur en water richting bestuur conclusies op hoofdlijnen gepresenteerd. Een meer gedetailleerd overzicht van rapportage- en monitoringverplichtingen is te vinden in een apart verkrijgbaar bijlagerapport bij dit Achtergronddocument Milieu en in de website www.milieurapportage.nl.