Nota bodembeheer Regio IJsselland met regiokaarten

6 februari 2013

Auteur(s): Regio IJsselland (met o.a. gemeente Dalfsen)
Instantie: Gemeente Dalfsen Bekijk Download

De kwaliteit van de bodem moet worden beschermd. Voorkomen moet worden dat vervuilde grond wordt verspreid op terreinen die ‘schoon’ zijn. Schone grond moet schoon blijven, maar het is niet erg om in licht verontreinigde gebieden, licht verontreinigde grond toe te passen. Dit is het standstill principe. Op deze wijze wordt duurzaam met de grond omgegaan.
Elf Overijsselse gemeenten (Dalfsen, Steenwijkerland, Staphorst, Kampen, Zwartewaterland, Zwolle, Olst- Wijhe, Deventer, Raalte, Ommen en Hardenberg) hebben in samenwerking met twee waterschappen (Velt en Vecht en Groot Salland) in regionaal verband een Nota Bodembeheer opgesteld. In deze Nota Bodembeheer zijn door de deelnemers afspraken gemaakt over het beheergebied (landbodem en uiterwaardengrond langs de Vecht), bodemvreemd materiaal, asbesthoudende grond, toetsing PCB’s, kobalt, molybdeen en arseen. Dit heeft geleid tot de spelregels voor het grondverzet binnen het beheergebied van de genoemde gemeenten en waterschappen, waardoor meldingen van grondstromen binnen de regio op dezelfde werkwijze worden beoordeeld. .
Basis voor de Nota Bodembeheer zijn de regionale bodemkwaliteitskaarten, die door de gemeenten zijn opgesteld . Vele bodemonderzoeken en historische gegevens zijn samengevoegd en beoordeeld. De algemene bodemkwaliteit binnen de regio IJsselland is statistisch nauwkeurig berekend en weergegeven op kaarten (zie bijlagen 3 en 4).
De bodemkwaliteitskaarten zijn door alle deelnemers erkend. Uit de bodemkwaliteitskaarten blijkt dat de grond in de regio IJsselland in het algemeen schoon is. Alleen in langdurig bewoonde gebieden en langs de wegen is de grond in enige mate belast.
Onder de in de nota genoemde voorwaarden kan gebruik worden gemaakt van de bodemkwaliteitskaarten als erkend bewijsmiddel voor de bodemkwaliteit bij grondverzet.
In veel gevallen zijn bodemonderzoeken of partijkeuringen niet meer nodig. De procedure om grond te kunnen toepassen is hierdoor eenvoudiger, sneller en goedkoper geworden, zonder dat de regionale bodemkwaliteit negatief wordt beïnvloed.
Het grondstromenbeleid in de regio IJsselland is nader uitgewerkt in de grondstromenmatrix (zie volgende pagina). Wanneer grond bij een werk vrijkomt, dan kan met behulp van deze matrix eenvoudig worden gezien waar de vrijkomende grond mag worden toegepast en waar niet. Wanneer grond wordt verzet, moeten de betrokkenen de kaarten raadplegen en de regels uit het plan naleven. De algemene werkwijze voor grondverzet is als volgt:
Stap 1: maak een inschatting van de bodemkwaliteit van de locatie van herkomst en toepassing. Als de locatie verdacht is, kan geen gebruik worden gemaakt van deze Nota.
Stap 2: Op de ontgravingskaart zoekt men de herkomstlocatie waar de grond vrijkomt.
Stap 3: Op de toepassingskaart zoekt men de locatie op waar de grond wordt toegepast.
Stap 4: kijk in de onderstaande grondstromenmatrix of het grondverzet mogelijk is.
Stap 5: vul het digitale meldingsformulier in en binnen 5 werkdagen ontvangt men een beoordeling van de gemeente waar de grond wordt toegepast.
Uit de matrix blijkt, dat de grond in de regio grotendeels schoon is en dat deze schone grond op veel plaatsen kan worden hergebruikt. De mogelijkheden voor hergebruik van diffuus verontreinigde grond zijn minder dan die van schone grond. Voor grondverzet van sterk verontreinigde grond (bodemsanering) is deze Nota niet van toepassing.

Instantie Gemeente Dalfsen
Auteur Regio IJsselland (met o.a. gemeente Dalfsen)
Soort instantie Gemeente
Datum 6 februari 2013
Publicatienr.
ISBN
Trefwoorden Beleid, Bodem, Bodemverontreiniging, Gemeente, Regionaal

Terug naar bibliotheek